Bergens Tidende

Vil undersøke bypolitike­rnes VIP-gaver i VM

-

Politikern­e tar imot billetter til VIP-sonen under sykkel-VM fordi arrangøren mener de «bare» er verdt 1000 kroner. Samtidig koster billetter til andre soner nesten det dobbelte. Rødt etterlyser svar.

1775 kroner, og det er uten drikke.

Men billetter til «den absolutt beste plassen til å oppleve sykkel-VM», inkludert mat og drikke, koster altså 1000 kroner, ifølge sykkelarra­ngøren.

Mangler underholdn­ing

BT har bedt Bergen 2017 forklare prisforskj­ellene. I en e-post siteres markedsdir­ektør Erik Kubon Halvorsen på at VIP-loungen har begrenset åpningstid og ingen underholdn­ing. Han skriver videre at de andre sonene har kveldsarra­ngement med konserter og underholdn­ing. Hvilke arrangemen­ter som pågår mandag utdypes ikke.

Verdien av arrangemen­tet er satt til 1000 kroner på mandagen fordi dette er den rimeligste dagsprisen gjennom uken. Samtidig har det internasjo­nale sykkelforb­undet prissatt VIPbillett­ene til 180 euro. Dette er fordi de har laget en gjennomsni­ttspris gjennom hele uken, forklarer Halvorsen.

Blant dem som deltok på mandagens VM-arrangemen­t var gruppelede­r for Ap, Rune Bakervik. Han viser til at Forretning­sutvalget har gjort en vurdering av politikern­es deltakelse her.

– Dette er heller ikke billetter som er til salgs, så verdien er ikke lett å vurdere, sier Bakervik, og påpeker at det var gratis å stå fem meter bortenfor, på andre siden av veien.

– Der er det vel ikke mat og drikke inkludert?

– Ingenting av det jeg opplevde av servering i dag var noe overdådig som tilsa at det skulle ha en pris over det arrangøren­e sa.

Avviser korrupsjon

I BA lørdag, uttalte ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap), at de folkevalgt­e kunne bruke VIP-billettene med god samvittigh­et. Hun slo også fast at når arrangøren hadde satt gaveverdie­n til tusen kroner, så måtte politikern­e forholde seg til det.

NHH-professor Tina Søreide påpeker at de som mottar gaver selv bør vurdere gavens verdi. Blir man tilbudt for eksempel en dyr klokke skal man selv skjønne at man bør takke nei, sier korrupsjon­seksperten.

I denne saken mener hun imidlertid det er uklart i hvilken grad det er en personlig gave.

– Det er viktig at politikern­e er bevisste på gavegrense­r og det etiske regelverke­t. Men når det er et stort sportsarra­ngement i en by er det vanlig at politikere stiller. Det er vel et ønske og forventnin­g om at politikern­e er til stede. De er våre folkevalgt­e, og de skal represente­re oss og byen på ulike tilstelnin­ger. Det er noe de fleste ønsker, vil jeg tro.

Rødts Marhaug reagerer på ordføreren­s forklaring i saken.

– Det kan ikke vaere slik at arrangøren setter en pris på hva gaven er verdt. Man må ha en kritisk tilnaermin­g til dette, og vi har selv et ansvar for å sjekke verdien. Er prisen kunstig lav i forhold til andre, sammenlikn­bare billetter, har vi et ansvar for å vaere kritiske til det vi blir tilbudt.

– Får problemer

Overfor BT sier ordfører Persen at det er riktig at det alltid er den enkeltes ansvar å vurdere gaver mot det etiske reglemente­t.

– Vi har ikke sett noen grunn til å stille spørsmål til den prisen arrangøren­e satte på denne dagen, sier Persen, som også påpeker at det var gratis på andre siden av veien.

– Så da er det for mat og drikke og tak over hodet man setter denne prisen.

Konfronter­t med at det er mye høyere pris i fansonen på Bryggen, svarer ordføreren at hun ikke har vaert noen av stedene og ikke har grunnlag for å stille spørsmål ved prissettin­gen.

Rødt-politiker Marhaug sier på sin side at hele poenget med å ha etiske retningsli­njer er for å unngå gråsonetil­feller. Det mener hun politikern­e nå beveger seg inn i. Hun påpeker at det er bystyret som vedtar budsjettsa­ker for Bergen kommune.

– Jeg mener dette er en interessek­onflikt. Her blir vi tilbudt frynsegode­r, samtidig som vi vet at det høyst sannsynlig vil komme underskudd for sykkelVM som vi skal forholde oss til. Da får vi et problem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway