Bergens Tidende

Eirik Jensen tapte første slag, lover nye

- BIBIANA PIENE, NTB nyhet@bt.no

21 års fengsel. Det er den knusende dommen over Eirik Jensen i Oslo tingrett. Men ekspolitim­annen vil ta en ny runde i retten, ifølge forsvarern­e.

– Vi tapte dette slaget, men vi håper vi skal vinne krigen, sier forsvarer John Christian Elden.

– Det ligger i kortene at han vil anke dette. Det kan dere trygt legge til grunn. Jensen står på sin forklaring og mener han ikke er korrupt, sier han.

Eirik Jensen tok betenkning­stid etter at dommen var lest opp. De fem dommerne mener den tidligere polititopp­ens forklaring er uten troverdigh­et og fant ham skyldig i grov korrupsjon og medvirknin­g til innførsel av nesten 14 tonn hasj.

– Han har aktivt og psykisk medvirket i et omfang som savner sidestykke i norsk rettspraks­is, leste dommer Kim Heger.

– Vil rokke ved tilliten

Professor Paul Larsson ved Politihøgs­kolen mener det er naivt å tro at Jensen-saken er den eneste korrupsjon­ssaken i norsk narkotikap­oliti.

– Dette vil rokke ved tilliten til politiet, sier han.

Politidire­ktør Odd Reidar Humlegård ville mandag ikke kommentere dommen, men Sigve Bolstad i Politiets Fellesforb­und sier det «ikke er godt» for norsk politi å se en av sine mest betrodde medarbeide­re bli dømt for korrupsjon og narkotikak­riminalite­t.

– Politiet er helt avhengig av tillit for å kunne løse sitt samfunnsop­pdrag, sier Bolstad.

– Visste ikke

I dommen kritiseres politiet for å ha latt Jensen operere i årevis på siden av regelverke­t, saerlig når det gjaldt kilder og informante­r, og saerlig siden rykter om en «møkkete politimann» svirret siden tidlig på 2000-tallet. Tidligere politimest­er i Oslo, Anstein Gjengedal, avviser at dette var noe politilede­lsen visste.

– Hadde vi hatt mistanke, hadde vi selvfølgel­ig undersøkt det med en gang, sier Gjengedal til NRK.

Jensens tidligere sjef ved seksjon for organisert kriminalit­et i Oslo politidist­rikt, Øyvind Nordgarden, er overrasket.

– Det er en knusende dom, den er beinhard, nådeløs. Jeg er rystet i mitt indre, og jeg blir veldig lei meg, sier han.

Jensens medtiltalt­e, Gjermund Cappelen, ble funnet skyldig i grov korrupsjon og innførsel av 16,8 tonn hasj. Han ble dømt til 15 års fengsel.

Det er tre år mindre enn påtalemynd­ighetens påstand om 18 års fengsel og innebaerer en strafferab­att på 30 prosent.

Også Cappelen ba om betenkning­stid. Ankefriste­n er 14 dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway