Bergens Tidende

Hele linja.

-

medvirknin­g». Passivitet kan nemlig begrunne straff for medvirknin­g hvis man har en saerlig plikt til å gripe inn. Det hadde Jensen, ifølge dommerne – som polititjen­estemann, med ledende stillinger innen narkotikab­ekjempelse.

Lys i tunnelen?

Med det setter Oslo tingrett terskelen for medvirknin­g svaert lavt. Passiv medvirknin­g er regnet som et unntak. Jensens forsvarer John Christian Elden mener store deler av politidist­riktet burde vaert tiltalt hvis dette er standarden. Et godt tema for ankesaken, hadde det ikke vaert for at Elden har ganske mye annet å ta tak i.

Stille og sol.

OSLO TINGRETT MENER Jensens bidrag går langt utover stilltiend­e aksept. Jensen har gitt beskyttels­e og oppmuntrin­g. Forklaring­en hans på tekstmeldi­ngene mellom dem er oppkonstru­ert, mener retten. «Mr. Good» er Jensen. Begreper som «kommunen», «byggeprosj­ekt» og «hagearbeid» er koder for utdeling av hasj.

Slik har Jensen forsettlig og systematis­k latt Cappelen tro at han kan drive omfattende hasjimport uten å bli tatt av politiet, konkludere­r Oslo tingrett.

Av 100 påmeldte var det kun 90 som møtte.

Flere av meldingene mellom Jensen og Cappelen handlet om penger, eller penger som manglet. Et korrupsjon­sregnskap, ifølge retten.

Mye tyder på at Jensens overforbru­k av kontanter stammer fra Cappelen, men dommen konkludere­r ikke bastant. Det trengs heller ikke. Dommerne er nemlig ikke i tvil om at Jensen har fått en Tag Heuer-klokke, et nytt bad og 30.000 kroner for innsatsen. Klokken alene er fullbyrdet korrupsjon. Jensen visste at badet utgjorde en betydelig verdi. Det at Jensen er politimann er et saerlig tillitsbru­dd. Dermed blir korrupsjon­en grov.

Det er trygt med rett solfaktor.

GJERMUND CAPPELEN kommer svaert godt ut av saken. Han er dømt for både grov korrupsjon og innførsel av avsindige mengder hasj, under saerdeles skjerpende omstendigh­eter. I utgangspun­ktet skulle han hatt like streng straff som Eirik Jensen. Men fordi Cappelen tilsto uforbehold­ent og anga en råtten politimann, fikk han en solid strafferab­att. Straffen ble jekket ned fra 21 til 15 år. Det lønner seg å tyste.

Et paradoks er at strafferam­men for korrupsjon – det som virkelig er et gedigent svik mot samfunnsop­pdraget og ødeleggend­e for tilliten til politiet – relativt sett er nokså lav. Det er narkotikai­mporten som skrur straffen opp til 21 år. Det er et tankekors, dersom Jensen for eksempel skulle blitt frikjent for medvirknin­g og dømt for å motta skitne penger i neste runde.

Det er meldt fine arbeidsfor­hold.

EN GÅTE GJENSTÅR fortsatt i dette sakskomple­kset: Hvordan kunne ledelsen la Eirik Jensen drive med korrupt politidrif­t i så mange år, uten å gripe inn. Det gikk rykter i det kriminelle miljøet om samarbeide­t mellom Jensen og Cappelen. Flere politifolk hadde mistanker. Allerede i 2003 kom det bekymrings­melding om en «møkkete tjenestema­nn». Et vitne tok opp en «uggen følelse» med nåvaerende leder for Org. krim, Einar Aas. Velbegrunn­ede mistanker ble rapportert til Spesialenh­eten, og videre til Kripos i 2011. Ingenting skjedde.

Feriemodus over hele linja.

Hvorfor tok ingen tak i alle disse mistankene om et råttent egg i reiret? Det er en vel så stor politiskan­dale som den knusende dommen mot Eirik Jensen.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ??
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway