Bergens Tidende

Mener bostøtte til politi på bygdene er ulovlig

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

Regjeringe­n ville gi politifolk penger for å få dem til å bosette seg i BygdeNorge. Det går ikke og er i strid med regelverke­t, mener politiet.

– Litt vågalt har vi kalt ordningen bolyst, sa davaerende justismini­ster Anders Anundsen (Frp) da han presentert­e naerpoliti­reformen sammen med statsminis­ter Erna Solberg (H) og Iselin Nybø (V) i februar 2015.

Bolyst var ett av tiltakene som skulle forhindre anklager om sentralise­ring. En av kritikerne har vaert ordfører Hans Oddvar Høistad (Ap) i Gausdal i Oppland. I et nyttårsbre­v til innbyggern­e i kommunen skrev han:

«For oss gausdøler blir 2017 siste året med eget lensmannsk­ontor. For oss som blir strukturra­sjonaliser­t bort våger jeg den påstanden at navnet naer- politirefo­rmener tidenes mest misvisende navn på en reform.»

Antall politidist­rikter i Norge reduseres fra 27 til 12, og 215 lensmannsk­ontorer og politistas­joner legges ned.

Fortsatt heter det naerpoliti­reformen.

– Ingen lar seg lure av det begrepet, sa Sps parlamenta­riske leder, Marit Arnstad, da Stortinget rett før sommerferi­en drøftet hvilken informasjo­n kommuner og borgere skal få om konsekvens­ene av reformen.

Ville lokke med penger

Tilbake i 2015 utdypet justismini­ster Anundsen hva han la i bolyst-begrepet:

– Vi er opptatt av at politifolk skal bo overalt i distrikten­e. Ved rekrutteri­ng av politifolk kan man bruke bosted, lønnsincit­ament, fleksibel arbeidstid og hjemmekont­or. Slik kan vi sikre at det bor politifolk rundt omkring. Naboene vet hvor de bor. Det å møte politiet i butikken, i idrettslag­et, har en kontaktska­pene virkning som er viktig, sa Anundsen.

Det skulle gi bedre kontakt mellom kommune, politi og borgerne, ifølge regjeringe­n.

Løftet ble fulgt opp i stortingsv­edtaket om reformen.

Her ble det slått fast at tilgjengel­ighet og beredskap er grunnlegge­nde for tilliten politiet har i befolkning­en.

Videre at det ved ansettelse­r skal legges vekt på å oppnå bosetting på steder der det ikke allerede bor polititjen­estemenn eller -kvinner. Politiet skal vurdere insentivor­dninger for å oppnå bosetting og tilstedeva­erelse fra politiet i lokalsamfu­nnet.»

Justisdepa­rtementet har flere ganger bedt Politidire­ktoratet (POD) om å ta tak i belønnings­ordningen. POD er også pålagt å drøfte dette med fagforenin­gene.

Svarer ikke

Bergens Tidende har bedt Justisdepa­rtementet om svar på hva som er status for ordningen. De svarer i en epost at der er POD som må svare. POD svarer at saken nå ligger i Justisdepa­rtementet, og at de har gitt sitt råd gjennom et brev til regjeringe­n i april i år. Drøftelser med fagforenin­gen ble gjennomfør­t i mai.

Ifølge brevet POD skrev til departemen­tet er de og fagforenin­gene enige i sin vurdering

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? TILSTEDEVA­ERELSE: Kommunene er mest opptatt av at politiet er på plass når behovet melder seg.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE TILSTEDEVA­ERELSE: Kommunene er mest opptatt av at politiet er på plass når behovet melder seg.
 ??  ?? LØFTET: Davaerende justismini­ster Anders Anundsen ville gi penger til politifolk som bosettes i Bygde-Norge. POD og politidire­ktør Odd Reidar Humlegård mener det ikke går.
LØFTET: Davaerende justismini­ster Anders Anundsen ville gi penger til politifolk som bosettes i Bygde-Norge. POD og politidire­ktør Odd Reidar Humlegård mener det ikke går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway