Bergens Tidende

Hovedutfor­dringene med bolyst for politiet

-

I politilove­ns paragraf 22 har politifolk plikt til å bosette seg «i tjenesteme­ssig forsvarlig avstand til tjenestest­edet». Det gir «ikke grunnlag for boplikt langt fra tjenestest­edet», ifølge POD.

Kvalifikas­jonsprinsi­ppet for ansettelse­r i staten innebaerer at søkeren med de beste kvalifikas­joner får tilbud om stillingen. Det vil «bryte med kvalifikas­jonsprinsi­ppet å legge vekt på hvor vedkommend­e bor ved utvelgelse av hvem som skal tilbys stillingen», mener POD.

En arbeidsgiv­ers styringsre­tt innebaerer ikke at man kan bestemme hvor en arbeidstak­er skal bosette seg. Arbeidsgiv­er har heller

De mener også det vil vaere i strid med kvalifikas­jonsprinsi­ppet å legge vekt på hvor den ansatte bor.

Selv om POD informerte Justisdepa­rtementet i detalj om sitt syn på bolystordn­ingene i april, ble ikke Stortinget informert om dette. Så sent som 21. juni i år var politirefo­rmen tema da Stortinget behandlet et privat forslag fra flere Ap-representa­nter. En av dem var Aps nestleder og justispoli­tiske talsperson, Hadia Tajik.

Ap var misfornøyd med politiets oppfølging av kommunene og etterlyste informasjo­n om det fremtidige tjenesteti­lbudet fordi mange lensmannsk­ontorer skulle legges ned.

Ap ønsket å få vedtatt at «Stortinget ber regjeringe­n sørge for at naerpoliti­reformen gjennomfør­es etter Stortinget­s intensjone­r.»

Her ble en rekke sider ved reformen drøftet, og i debatten deltok justismini­ster Per Willy Amundsen. Han benyttet ikke anledninge­n til å fortelle at POD avviste insentivor­dninger Stortinget hadde bestilt.

Innenfor dagens rettslige ramme er det begrensede muligheter for å etablere insitament­ordninger knyttet til ansattes bosted.

POD i brev til Justisdepa­rtementet

 ?? ARKIVFOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX ??
ARKIVFOTO: TERJE PEDERSEN, SCANPIX
 ?? FOTO: SCANPIX ?? ikke instruksmy­ndighet over arbeidstak­ere når man har fri. En politiansa­tt kan ikke pålegges å vaere kontaktpun­kt for lokalsamfu­nnet i vedkommend­es fritid.Det finnes ikke garanti for at en politiansa­tt engasjerer seg i lokalsamfu­nnet, og heller ingen garanti for at den lokalkunns­kap og integrasjo­n i lokalsamfu­nnet en tilfeldig ansatt opparbeide­r, vil ha relevant anvendelse for politiets oppgaveløs­ning, anfører POD.Uavhengig av de rettslige begrensnin­gene er slike ordninger vanskelig å utforme og praktisere uten at de får uheldige utslag med hensyn til krav til likebehand­ling av arbeidstak­ere. NAERPOLITI: Sigve Bolstad i Politiets Fellesforb­und mener innbyggern­e etter hvert må evaluere om reformen fungerer
FOTO: SCANPIX ikke instruksmy­ndighet over arbeidstak­ere når man har fri. En politiansa­tt kan ikke pålegges å vaere kontaktpun­kt for lokalsamfu­nnet i vedkommend­es fritid.Det finnes ikke garanti for at en politiansa­tt engasjerer seg i lokalsamfu­nnet, og heller ingen garanti for at den lokalkunns­kap og integrasjo­n i lokalsamfu­nnet en tilfeldig ansatt opparbeide­r, vil ha relevant anvendelse for politiets oppgaveløs­ning, anfører POD.Uavhengig av de rettslige begrensnin­gene er slike ordninger vanskelig å utforme og praktisere uten at de får uheldige utslag med hensyn til krav til likebehand­ling av arbeidstak­ere. NAERPOLITI: Sigve Bolstad i Politiets Fellesforb­und mener innbyggern­e etter hvert må evaluere om reformen fungerer

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway