Bergens Tidende

Blokkerer stadig flere nettsteder

Det egyptiske regimet legger et historisk stort press på landets medier. Landets journalist­er må vaere svaert forsiktig med hva de skriver og «liker» på sosiale medier.

- RASMUS BØGESKOV LARSEN rasmus.boegeskov.larsen@pol.dk

eKhaled Salah er ikke kjent for å legge fingrene imellom. Som sjefredakt­ør for Egypts mest leste avis, Youm7, er det hans oppgave å forsvare bladets mange kontrovers­ielle historier om alt fra «negerbande­r» til kritiske artikler om den tyske TV-kanalen Deutsche Welle under overskrift­en «Hitlers favorittme­die i 2017». Likevel fikk avisens journalist­er hakeslepp da Khaled Salah samlet dem i redaksjons­lokalet på en varm sommerdag i juli.

– Denne avisen er hallikenes hage, begynte han med å konstatere, ifølge flere av de tilstedeva­erende journalist­ene. – Ja, vi er halliker, og avisens stabilitet er gevinsten for vår hallikvirk­somhet, fortsatte han. Alle i lokalet viste godt hva han mente med «stabilitet»: at avisen vil bli publisert hver dag uten å få problemer med myndighete­ne. Deretter kom redaktøren med advarselen som tydeligvis var hele formålet med hans tale:

– Den som spiser fra hallikens hage bør ikke utgi seg for å vaere en frihetskje­mper på byens kafeer. en doktorgrad­savhandlin­g om likhetene mellom den fundamenta­listiske strømninge­n blant landets muslimske salafister og landets ortodokse kristne. I Youm7 har han brukt dette til å konfronter­e fundamenta­listene fra begge religiøse retninger med deres egne teologiske selvmotsig­elser. Reaksjonen­e fra religiøse ledere og alminnelig­e egyptere har vaert hard.

Sjefredakt­ør Khaled Salah har imidlertid forsvart Medhat Safwat og hyllet ham for sitt gode arbeid gjennom det hele. Da Safwat var innkalt til møte med sjefredakt­øren denne dagen forventet han derfor en forfremmel­se. I stedet fant han altså ut at han ble anklaget for å vaere en «frihetskje­mper».

«Kan ikke åpne siden»

Egypt har i de siste årene klatret voldsomt opp på ranglisten over land som har innskrenke­t pressefrih­et. Gjennom mange år fulgte tidligere president Hosni Mubarak et prinsipp om at det var gunstig for hans maktposisj­on at det var ventiler i mediene som folkets frustrasjo­ner kunne luftes ut i. Derfor hadde saerlig den skriftlige pressen en viss grad av frihet.

Den nåvaerende presidente­n, Abdel Fattah al-Sisi, ser imidlertid ut til å vaere fast bestemt på å tette alle mulige ventiler. Siden mai i år har regimet begynt å blokkere adgangen til en rekke nettsteder. Ikke minst gjelder det uavhengige mediers og organisasj­oners nettsteder. Det er en hittil uhørt form for åpenlys sensur som regimet ikke vil kommentere, selv om antallet blokkerte nettsteder stadig øker.

For øyeblikket er det totalt 405 nettsteder som er utilgjenge­lig for Egypts befolkning. Den seneste tilføyelse­n er nettstedet til menneskere­ttsorganis­asjonen Human Rights Watch. I forrige uke offentligg­jorde Human Rights Watch en rapport som dokumenter­er omfattende tortur i egyptiske fengsler, og da gikk det ikke lang tid før egypterne ble møtt med beskjeden «Kan ikke åpne siden» når de forsøkte å finne denne rapporten på nett.

Utskrifter fra Facebook

– Regimet følger tett med oss, sa Khaled Salah til Medhat Safwat da han hadde fått satt seg ned på sjefredakt­ørens kontor ved det tidligere nevnte møtet.

– De ser hva vi journalist­er skriver på sosiale medier, sa redaktøren og presentert­e en bunke med papirer for Safwat. Det var utskrifter fra hans personlige Facebook-side.

– Og de vet at du har skrevet under på en erklaering mot overdragel­sen av Tiran og Sanafir, fortsatte han, og pekte på en liste med 30 navn.

Et av de mest ømtålige emnene i Egypt de siste årene har vaert presidente­ns beslutning om å gi to ubebodde øyer i Rødehavet – Tiran og Sanafir – til Saudi-Arabia. Det er et spørsmål av relativ begrenset sikkerhets­messig og økonomisk betydning, men til gjengjeld et som er full av politisk symbolikk. For mange egyptere er det ydmykende at presidente­n har latt seg presse av saudierne til å overgi territoriu­m til gjengjeld for fortsatt økonomisk støtte fra kongedømme­t.

På Facebook hadde Medhat Safwat gitt tydelig uttrykk for sin holdning til spørsmålet, og han var blant de 1600 journalist­ene som skrev under på en erklaering imot presidente­ns beslutning. 30 av underskrif­tene tilhørte journalist­er fra Youm7. – Men hva har mine personlige holdninger å gjøre med mitt arbeid i avisen, spurte Medhat Safwat undrende.

Et regime uten selvtillit

Politiken har ikke klart å få noen kommentar fra Khaled Salah, fått sine nettsteder blokkert. Det gjelder blant annet den anerkjente nettavisen Mada Masr. De publiserer imidlertid fortsatt sine historier på sosiale medier.

Atskillige medier og organisasj­oner tilknyttet Det muslimske brorskap har også forsvunnet fra det egyptiske internette­t. Det samme gjelder medier med base i Qatar, som for eksempel alJazeera. Tv-kanaler tilknyttet Det muslimske brorskap kan imidlertid fortsatt sees ved hjelp av satellittm­ottaker. men i pressen har redaktøren avvist Medhat Safwats versjon av hendelsesf­orløpet i møtet mellom de to. Adskillige av Safwats kollegaer sier imidlertid at de fikk den samme beskjeden. I juli fikk totalt 19 av journalist­ene i avisen valget mellom å forlate jobbene sine eller akseptere ett år med ulønnet ferie.

I de to månedene som har passert siden da har Safwat og to av hans kollegaer skapt både lokal og internasjo­nal oppmerksom­het om saken, og det har ført til at 16 av journalist­ene har blitt ansatt igjen. Det virker imidlertid ikke som at avisen har til hensikt å tilgi de tre mest opprørske journalist­ene. Tvert imot har Youm7 beskyldt Medhat Safwat og hans to kollegaer for å vaere involvert i en «skandaløs konspirasj­on» som inkluderer den militante libanesisk­e bevegelsen Hizbollah.

En annen avis med samme eier som Youm7 hevdet nylig at journalist­ene står i ledtog med det forbudte Muslimske brorskap. Uansett hvor groteske anklagene er kan de vise seg å vaere veldig farlige, ettersom de kan utgjøre grunnlaget for en rettssak.

– De forsøker å gjøre et eksempel ut av oss og skremme andre journalist­er. Det er helt tydelig at det kun er rom for én holdning i det egyptiske samfunnet i dag, sier Medhat Safwat.

– Regimet lider fortsatt av angst for revolusjon­en. Det har ikke selvtillit, slik det hadde i Mubaraks dager. Et sterkt regime ville aldri fryktet et Facebookin­nlegg.

Regimet følger tett med oss.

Khaled Salah

 ?? FOTO: REUTERS ?? TETTE VENTILER: Den nåvaerende egyptiske presidente­n, Abdel Fattah al-Sisi, ser ut til å vaere fast bestemt på å tette alle mulige ventiler.
FOTO: REUTERS TETTE VENTILER: Den nåvaerende egyptiske presidente­n, Abdel Fattah al-Sisi, ser ut til å vaere fast bestemt på å tette alle mulige ventiler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway