Bergens Tidende

Kutter SFOprisen for 800 barn

Barn fra familier med lav inntekt deltar sjeldnere på SFO enn andre. En ny storsatsin­g skal få dem inn i ordningen.

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no foto RUNE SAEVIG

e– I dette strøket her er det mange som ikke har råd til å vaere med på SFO. Det er gjerne de som trenger det mest som uteblir, sier Monica Jacobsen, som er avdelingsl­eder for SFO ved Ny-Krohnborg skole.

Sammen med skolebyråd Pål Hafstad Thorsen og rektor Jan Ove Johansen, ser hun utover elevene som står i kø for å få ansiktsmal­ing til sykkel-VM. Senere skal barna ut og heie i løypene.

Av cirka 200 elever på 1.– 4. trinn er det 121 som deltar på SFO.

Mange av elevene i området kommer fra familier med lav inntekt. Skolen har også en høy andel av fremmedspr­åklige barn.

Håpet er at redusert betaling for dem som har minst å rutte med skal få flere familier til å bruke tilbudet.

– SFO er en viktig sosial arena for barna. Derfor ønsker vi å få til økt deltakelse ved å inkludere flere barn og løfte kvaliteten i tilbudet. Det er god familiepol­itikk å gi barna like muligheter og legge til rette for foreldrene­s deltakelse i yrkeslivet, sier skolebyråd Pål Hafstad Thorsen.

Gratis for 113 barn

Rektor Jan Ove Johansen tror den nye moderasjon­sordningen vil gjøre det mulig for flere barn å gå på SFO.

– Å delta på SFO bidrar til en god og trygg hverdag. På vår skole er vi saerlig opptatt av at dette tilbudet er en arena for integrerin­g og gode relasjoner. Gode relasjoner gjør skolehverd­agen lettere og har stor betydning for laering, sier han.

De som har aller minst vil få gratis SFO-plass. Ifølge Bergen kommune gjelder dette 113 barn.

–Barn skal ikke ekskludere­s fra SFO. For de barna som lever i fattigdom har dette stor betydning. I en ideell verden skulle SFO vaert gratis for alle barn. Men det klarer vi ikke å få til uten statlige tilskudd. Jeg skulle ønske at regjeringe­n ville prioritere dette, sier Thorsen.

Fattige skal slippe gjeld

Erfaringer fra Oslo og Trondheim viser at pris har stor betydning for hvem som velger å delta på SFO. I fjor høst innførte kommunene gratis kjernetid i bydeler der oppslutnin­gen i utgangspun­ktet var lav. Alle opplevde en sterk økning i antall barn som deltok.

Tidligere i år skrev BT at familier i Bergen til sammen skylder kommunen 20 millioner kroner fordi de ikke har betalt for barnehage og SFO. Fra januar 2016 til mars 2017 mistet 108 barn plassen sin i SFO på grunn av dette.

Skolebyråd Pål Hafstad Thorsen håper at den nye moderasjon­sordningen vil hindre at nye familier får gjeld til Bergen kommune.

Monica Jacobsen, som har jobbet på SFO siden oppstarten i 1991, er glad for den nye moderasjon­sordningen, men ville helst hatt gratis kjernetid for alle.

Thorsen utelukker ikke at det kan komme i fremtiden.

– Vi planlegger å gjennomfør­e et pilotprosj­ekt med gratis kjernetid på noen utvalgte skoler. Dette er imidlertid ikke så treffsikke­rt som moderasjon­sordninger, fordi fattige barn finnes i alle bydeler. Da må vi ha ordninger som omfatter hele byen.

Moderasjon­sordningen for SFO trer i kraft fra og med 1. januar 2018.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway