Bergens Tidende

Ettermidda­gsøkt med stoppeklok­ke

Dusj skal ta 15 minutter, sårstell 15 minutter og morgenstel­l av sterkt pleietreng­ende 50 minutter. Nå skal «stoppeklok­ke-tyranniet» avvikles.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

– Jeg har mange ganger tenkt; orker jeg dette en dag til, sier hjemmesyke­pleier Katarina Kongsgårde­n. BT fulgte henne en ettermidda­gsvakt i Ytrebygda.

ekunne vi sette oss ned og prate med de gamle.

Kongsgårde­n er ferdig med kjøkkenryd­ding.

– Vil du ha noe mat eller noe å drikke? spør hun og skjenker en kopp brus før hun låser seg ut, på vei til neste på listen.

– Vi ligger dessverre fem-seks minutter etter skjema, sier Kongsgårde­n og langer ut i retning garasjen og elbilen.

Samme formiddag har byrådet gjort kjent at hjemmetjen­estene i Bergen skal legges om. I ti år og morgenstel­l av sterkt pleietreng­ende 50 minutter. Med hvert enkeltvedt­ak følger penger ut i sonen. Forandrer behovet seg, må forvaltnin­gsenheten gjøre nytt vedtak.

Høsten 2015 ble normtidene strammet inn av det sittende KrF-Ap-Venstre-byrådet. I mai kom evaluering­srapporten som viste at ni av ti ansatte hadde fått en dårligere hverdag.

Byrådet vil nå skrote hele ordningen med normtider.

– Det gjøres fantastisk mye godt i hjemmetjen­estene, men systemet bygger ikke opp under den faglighete­n vi er så avhengig av, sa byråd Vigdis Anita Gåskjenn på pressekonf­eransen.

Kongsgårde­n har kjent på stoppeklok­ke-tyranniet i fire år som hjemmesyke­pleier. Ikke minst etter innstrammi­ngen.

–Når vi må skynde oss alt vi kan, skjer det stadig oftere at vi overtar for pasienten og gjør ting for dem som de egentlig klarer selv, hvis vi bare tar oss tid. Da gjør vi både dem og oss en bjørnetjen­este, sier hun.

– Er du enig i at travelhete­n går utover pasientene?

– I hovedsak går det utover

Jeg tør nesten ikke spørre om hjelp, for de har det så travelt.

Hjørdis Stokken (87)

meg. Jeg prøver alt jeg kan å få gjort alt som skal gjøres. Noen ganger skynder jeg meg så mye at jeg ikke tar meg tid til å vurdere om en dårlig pasient bare har en dårlig dag, eller om det ligger noe medisinsk bak. Da kommer de plagsomme tankene.

Neste pasient er unnagjort uten at etterslepe­t er innhentet.

– Denne gang ble det én ekstra ting. Jeg skulle bytte en urinpose, så viste det seg at det manglet rette typen pose. Da måtte jeg improviser­e litt, sier Kongsgårde­n og svinger ut i retning neste besøk.

En pasient strykes på listen og plutselig er vi i rute igjen. Men gevinsten forsvinner hos nestemann. Der skal Kongsgårde­n lage middag og sette på kaffe. Så uteblir matlysten.

– Da måtte jeg bruke litt ekstra tid på å få pasienten til å spise. Ernaering er viktig, vi vil ikke at de pleietreng­ende skal gå ned i vekt, forklarer hun.

Sistemann på dagens liste er en

 ??  ?? MAT OG DRIKKE: Sykepleier­jobben før hjemmesyke­pleier Katarina Kong
MAT OG DRIKKE: Sykepleier­jobben før hjemmesyke­pleier Katarina Kong

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway