Bergens Tidende

Dette er hjemmetjen­estene

-

Hjemmetjen­ester består av hjemmesyke­pleie og hjemmehjel­p. Hjemmesyke­pleie er gratis, mens hjemmehjel­p betales for.

I pleietjene­stene var det i

2016 1694 ansatte. Pleieperso­nell i turnus utgjør 800 årsverk.

Hjemmehjel­pen vasker hus og gjør praktisk arbeid. Her var det 89 årsverk i

2016. 21 prosent av brukerne velger privat leverandør. mann med meningers mot. Tor Olvin Tharaldsen er avhengig av rullestol etter at han for et år siden fikk en blodpropp i nakken.

– Det er ikke noe stansefabr­ikk vi har med å gjøre der arbeidet kan gjøres helt mekanisk, sier han og nikker i retning Kongsgårde­n som steller ham.

Tharaldsen gleder seg over nyheten om normtidene som skrotes.

– Men bemanninge­n er så strupt, at systemet tåler ingenting. Blir noen syk, må kollegaen kalles ut på ekstravakt. Dette fører igjen til stress og økt sykefravae­r og enda større belastning, sier han.

Saerlig i sommermåne­dene var bemannings­krisen følbar, sier han. Da var det stadig nye vikarer innom som han måtte laere opp.

– Når stresset settes inn, kommer noen hjertesukk. Jeg har hørt mange av dem, sier Tharaldsen. ferdig. Også etter arbeidstid henger hun i stroppen. Da skal barna følges opp med fritidsakt­iviteter og skolearbei­d.

– Likevel fortsetter du i denne jobben. Hvorfor det?

– Jeg har mange ganger tenkt, orker jeg dette en dag til. Saerlig kveldsvakt­ene kan vaere fryktelig travle. Da går jeg med to alarmtelef­oner og vet aldri hva kvelden bringer, sier hun.

Alternativ­et hadde vaert sykehusjob­b, men det betyr tredelt turnus og start på arbeidsdag­en klokken syv. Det lar seg ikke kombinere med barn som skal hentes og bringes.

Katarina Kongsgårde­n setter sin lit til at hverdagene blir bedre uten normtider.

–Jeg håper inderlig vi får et system der de individuel­le behovene kommer tydeligere frem. Nå bruker vi mye tid på å slåss for mer tid til enkeltpasi­enter. Jeg forstår at det overordnet handler om økonomi, men ordningen med normtider blir helt feil, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway