Bergens Tidende

Stian Pollard (40) har fått metadonet sitt levert rett på døren hele uken

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no foto RUNE SAEVIG

Sykkel-VM skaper krøll i trafikken. Derfor har to team gått fra dør til dør med sekkene fulle av Lar-medisin.

– Dette har vaert en digg uke!

Rusavhengi­ge Stian Pollard (40) sitter i den svarte skinnsofae­n inne på fellesromm­et på Bakkegaten Bo og Omsorgssen­ter i Sandviken. På bordet står den lille, brune glassflask­en med den flytende vaesken han er helt avhengig av. Flasken inneholder en dagsdose med metadon.

Vanligvis tar Pollard spaserture­n fra Sandviken inn til Engen flere ganger i uken for å hente metadonet sitt.

– Jeg forsøkte meg på en tur til byen, men fikk kjeft av politiet fordi jeg hoppet over en sperring, sier 40-åringen og ler en hes latter.

Kan få abstinense­r

– Derfor var det så fint at disse folkene kom og leverte medisinen her. Disse folkene er de beste! Vi har så god kjemi, sier Pollard og skubber kameratsli­g i armen til sidemannen.

Sandviken og store deler av Bergen sentrum er stengt for trafikk under sykkel-VM. Taxiene som til vanlig kjører pasienter som er dårlig til bens, kommer ikke frem.

– Mange av våre brukere har sosial angst. Sperringer og store folkemengd­er er for mye å forholde seg til, sier Gry Dale, leder for LAR Bergenhus poliklinik­k i Engen.

Legemiddel­assistert rehabilite­ring (Lar) er et behandling­stilbud til personer som er avhengige av heroin eller andre opioider.

– De som ikke får medisinene sine kan få alvorlige abstinense­r. Da er det stor fare for at de må ut for å kjøpe heroin. Den sjansen kunne vi ikke ta, sier Dale.

Fikk idé om sykkel-team

Det var på et ukentlig møte på klinikken at ideen ble lansert. Hvis ikke brukerne kommer til oss under sykkel-VM, må vi reise hjem til dem.

– Vi var litt redde for at noen skulle få vite at det var folk som syklet rundt i Sandviken med sekkene fulle av metadon. Det har stor gateverdi, sier Dale.

Det ble gjort sikkerhets­vurderinge­r i forhold til ransfare. Men konklusjon­en ble at risikoen var liten.

– Det har heldigvis gått kjempefint hele uken, sier Dale.

Lar-sykepleier Therese Svendsen er en av dem som har syklet rundt og levert ut Larmedisin­er på dørene.

– Vi har bare fått gode tilbakemel­dinger. Brukerne har vaert takknemlig for at vi har kommet hjem til dem, sier Svendsen

Stian Pollard nikker gjenkjenne­nde fra den svarte skinnsofae­n. Han er en av rundt 20 personer som har fått medisinene levert hjem denne uken. Omkring 80 brukerdose­r er delt ut.

Drømmer om natten

Pollard har vaert rusavhengi­g i 25 år. 40-åringen sier at det å vaere heroinist er hardt arbeid hele døgnet. Du får aldri fri.

– Av og til våkner jeg om natten og tenker at jeg må rane en gullsmed. Jaget etter penger til heroin sitter i kroppen enda, sier Pollard.

40-åringen forteller at han ikke har brukt heroin på 33 måneder.

– Jeg er stolt av det, sier han.

Mer opptatt av fotball

Pollard, som tidligere var bosatt i hjemkommun­en Stavanger, fikk tilbud om Lar-medisin for 12 år siden. Det har han ikke angret på.

– Hvordan er livet nå da? – Heilt kanon i forhold til hvordan det var, sier han på Stavanger-dialekt.

Sykkel-VM bryr han seg ikke noe saerlig om. For siddisen er ørretfiske og fotball de store interessen­e.

– Det går ikke så bra med Viking om dagen?

– Nei, huff! Det gjør det ikke. Men jeg følger med på Manchester United, jeg er halvt engelsk, vet du. De gjør det heldigvis bedre!

Jeg forsøkte meg på en tur til byen, men fikk kjeft av politiet fordi jeg hoppet over en sperring. Stian Pollard

 ??  ?? HJEM: – Jeg trives godt her, men det er en del bråk og krangling, sier Stian Pollard om Bakkegaten Bo og Omsorgssen­ter. Fra venstre: Sebastian Kjos og Therese Svendsen.
HJEM: – Jeg trives godt her, men det er en del bråk og krangling, sier Stian Pollard om Bakkegaten Bo og Omsorgssen­ter. Fra venstre: Sebastian Kjos og Therese Svendsen.
 ??  ?? HJEMLEVERI­NG: Rusavhengi­ge Stian Pollard (40) er takknemlig for at noen har levert medisinen hjem til han.
HJEMLEVERI­NG: Rusavhengi­ge Stian Pollard (40) er takknemlig for at noen har levert medisinen hjem til han.
 ??  ?? OMREISENDE: Med sykkel og sekk på ryggen med metadon har sykepleier Therese Svendsen og Sebastian Kjos sust rundt hele uken.
OMREISENDE: Med sykkel og sekk på ryggen med metadon har sykepleier Therese Svendsen og Sebastian Kjos sust rundt hele uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway