Bergens Tidende

Sykkel-VM

- HÅKON GLATVED-PRAHL hakon.glatved-prahl@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Torsdag gikk hun tur med datteren og hennes tre barn langs fortauet i Landåstrak­tene. Ingen biltrafikk, ingen busstrafik­k, ikke noe støy, bare stillhet.

– Det er helt merkelig egentlig, langt fra det som ellers er hverdagen. Vi får bare nyte det så lenge det varer, sier Tone Solvang Rieber-Mohn.

Til daglig jobber hun i Sandviken og sykler tur-retur jobb nå under sykkel-VM. Men denne torsdagen har hun fri og koser seg med barn og barnebarn.

Datteren, Stine Rieber-Mohn, er like begeistret over stillheten på Landås som moren.

– Men vi bor ved Brann Stadion, og der har det tidvis vaert mer biltrafikk enn vanlig. Det har også vaert en del kluss med busser som ikke kommer, så det er ikke alle som nyter godt av stengte veier, sier hun.

– Men det går for en uke?

– Ja, bevares. Det er jo fantastisk at Bergen har fått arrangemen­tet og gis anledning til å vise seg frem på en så flott måte. Onsdagens temporitt opp Fløyen var utrolig.

Sykler Olsvik-Landås

Mens de tusler av gårde med de tre småjentene, tar BT turen innom frisørsalo­ngen Top Hair og daglig leder Beate Madsen. En lang rekke med gjerder forbi Landåstorg­et, hvor sjappen ligger, er ikke til hinder for at hun har kunder som skal sjaine håret.

– Vi har mange lokale, faste kunder som kommer spaserende, så vi merker ikke så mye til den vanskelige fremkommel­igheten, sier Madsen.

Også hun sykler til og fra jobb

under VM, og det helt fra Olsvik.

– Jeg sykler til jobb ellers også, men helst når det er bra vaer.

– Hva synes du om stillheten i Nattlandsv­eien og ved torget?

–Det er helt vidunderli­g, så utrolig kontrastfy­lt i forhold til normale tilstander. Jeg elsker det rett og slett. Tidligere i uken var det imidlertid liv og røre her, da alle elevene ved Landås skole kom og heiet på syklistene. Det var kjempegøy.

At Beate Madsen er glad i sykling har for lengst smittet over på sønnen, Kristoffer Madsen, som sykler på kontinenta­llaget FixIT.no.

– Han var i aksjon i VMløypene sist søndag, det var veldig stas.

– En fin følelse

På en annen kant av byen, ved Skutevikst­orget i Sandviken, henger Irmelin Flyansvaer og Raymond Sveri over et av sperregjer­dene og tar seg en pause fra jobben på AS Prefa få meter unna.

– Jeg har vaert på ferie i Italia en uke og begynte på jobb igjen torsdag. På min første VM-dag hadde jeg trodd det var mer folk langs gjerdene her, men jeg forstår at det er hviledag for proffene akkurat i dag, sier Flyansvaer.

Hennes kollega har imidlertid vaert på jobb hele uken.

– Bortsett fra at tilkomsten til businessen vår er kuttet på dagtid, har det vaert saerdeles godt med den roen som har preget Sjøgaten disse dagene, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway