Bergens Tidende

Ber seg fritatt fra møtene i bystyret

- GERD MARGRETE TJELDFLÅT gerd.tjeldflaat@bt.no

Ryktet forteller at du neppe får se denne kjendisen på bystyrets talerstol.

For to år siden ble bergensart­isten Jan Eggum valgt inn som vara til bystyret i Bergen. Men for dem som har lurt på kor alles gitarhelt é hen, så er svaret: Ikke på talerstole­n. Artisten som er femte vara for Miljøparti­et De Grønne, har nemlig søkt om fritak fra å møte resten av perioden.

«Jeg er travelt opptatt som musiker og er ganske mye på reise. Følgelig vil det vaere sjeldent at jeg vil kunne vaere tilgjengel­ig ved eventuell innkallels­e og jeg har ikke tid til å sette meg inn i de omfattende bystyresak­ene», skriver artisten i sin søknad.

Personstem­mer

– Jeg er mer borte fra Bergen enn jeg er i Bergen, forklarer artisten til BT.

Eggum sto opprinneli­g på 57. plass på Miljøparti­et De Grønnes liste, og regnet ikke med å komme inn.

Men kjendisen fikk så mange personstem­mer at han etter valget havnet på 11. plass.

Han sier han stilte på listen i 2015 for å vise sin støtte til partiet. At han kunne få personstem­mer og dermed klatre oppover, hadde han ikke tenkt så mye på i forkant av valget.

– Ikke politikerp­erson

– Da det likevel skjedde, syntes jeg det var hyggelig, altså. Men jeg tror nok den påvirkning­en jeg har som artist er viktigere. Jeg nevner stadig partiet og det vi gjør, men jeg er nok ikke helt en politikerp­erson.

– På hvilken måte da?

– Jeg er ikke sikker på at det ville vaert så bra med meg som debattant, sier han, men understrek­er raskt at dette ikke betyr at han er begynt å tvile på sin partitilhø­righet:

– Jeg har vaert medlem i MDG siden 1989. Det er det nesten ingen andre som har, sier han.

1989 var det første året da MDG stilte til valg i Norge. Da var de fremdeles et svaert lite parti og fikk bare 0,4 prosent av stemmene.

– På trygg grunn

Bystyredir­ektør Roar Kristianse­n i Bergen kommune bekrefter at det neppe kommer til å bli aktuelt å kalle inn Eggum.

Man kan få fritak fra å møte i bystyret av ulike årsaker: Dersom man flytter fra kommunen, ikke har helse til å møte frem eller har stor arbeidsbel­astning.

– Dersom man har mange reisedøgn på grunn av yrke, er det fritaksgru­nn. Eggum har vel ennå ikke vaert innkalt, så han er nok på trygg grunn, sier Kristianse­n.

Jan Eggum, musiker

 ?? ARKIVFOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO ??
ARKIVFOTO: MARTHE AMANDA VANNEBO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway