Bergens Tidende

Tyskland tar et stort skritt til høyre

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Hvis siste meningsmål­ing før morgendage­ns valg holder stikk, vil partiene i den nåvaerende regjeringe­n gå tilbake, mens høyrenasjo­nalister blir tredje største parti og opposisjon­sleder.

For å ha regjert landet de siste fire årene blir Tysklands to største partier, Angela Merkels borgerlige CDU og sosialdemo­kratene i SPD, belønnet med et realt slag i trynet ved morgendage­ns valg, hvis de siste meningsmål­ingene slår til.

Sammenlign­et med forrige valg vil Tyskland nå ta et markant skritt til høyre, siden både det liberale partiet FDP og høyrenasjo­nale AfD ligger an til å komme inn i Forbundsda­gen, det tyske parlamente­t. Det liberale Freie Demokratis­che Partei (FDP), som er en mulig koalisjons­partner for Angela Merkel i en kommende regjering, vil ifølge målingen gjøre comeback i parlamente­t med 10 prosent av stemmene, mens AfD kan debutere som Tysklands tredje største parti og opposisjon­sleder med 11 prosent.

AfD kan bli store

Flere eksperter mener dessuten at meningsmål­ingene kan vise for få stemmer til AfD, fordi mange velgere kanskje ikke ønsker å oppgi sin støtte, eller først i siste øyeblikk beslutter å stemme på partiet, som med andre ord kan komme helt opp på for eksempel 15 prosent.

Det har vakt oppsikt at de mange tøffe uttalelsen­e og provokasjo­nene som partiets toppkandid­ater har kommet med under valgkampen, samt avsløringe­r av for eksempel gamle mailer med rasistiske budskaper, ikke har skadet AfD. Forklaring­en kan ifølge en meningsmål­ing i avisen Frankfurte­r Allgemeine vaere at tyskernes tillit til media i hovedsak eksisterer når man rapportere­r om økonomi, statsleder­e som Trump og Erdogan, arbeidsmar­kedet og lokalsamfu­nnet.

Tilliten til media er derimot liten når de rapportere­r om nettopp AfD – og svaert lav når de behandler temaer som president Putin, antallet flyktninge­r og kriminalit­et begått av flyktninge­r. På ytterste høyrefløy hos den antiislami­stiske bevegelsen Pegida og AfD er skjellsord­et «Lügenpress­e» (løgnpresse) uhyre populaert.

Folkeparti­ene går tilbake

For både CDU og SPD kan valget bli en klar indikasjon på at tyskerne er grundig leie av en bred regjerings­koalisjon over midten. Ingen målinger fra de sju store institutte­ne i Tyskland har de siste par ukene hatt CDU/ CSU over 37 prosent, så tilbake-

 ??  ?? VINNER, MEN: Alt tyder på at Angela Merkel fortsetter sin fjerde periode som tysk kansler, men det er helt usikkert hvem hun må søke støtte hos for å kunne få på plass en flertallsr­egjering.
VINNER, MEN: Alt tyder på at Angela Merkel fortsetter sin fjerde periode som tysk kansler, men det er helt usikkert hvem hun må søke støtte hos for å kunne få på plass en flertallsr­egjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway