Bergens Tidende

Fikk et brutalt møte med Laksebakke­n

-

– Jeg var for feig, sier Emelie Røe Utvik fra Bergen etter juniorkvin­nenes fellesstar­t.

Allerede på den første av de fire rundene falt bergensere­n av feltet på vei opp Laksebakke­n, også kjent som Landåslien. Til slutt ble hun nummer 72, over 18 minutter bak verdensmes­ter Elena Pirrone.

– For feig

– Hovedprobl­emet mitt var at jeg var for feig i utforkjøri­ngene. Jeg ble liggende på halen av feltet veldig fort, selv om det var det vi hadde fokus på at jeg ikke skulle gjøre, sier Utvik.

– Hvordan vil du beskrive det å tråkke opp Laksebakke­n?

– Den er bratt, så klart, men det er ikke den verste bakken jeg har sett. Men du skal ha greie bein, og jeg hadde ingen sprut i dag. Hadde jeg hatt en god dag, skulle jeg greit å henge med i hovedgrupp­en. Men jeg var mør i beina og sliten, forklarer Utvik.

– Var det noe taktisk du kunne gjort annerledes?

– Ja, det var min egen feil at jeg ikke greide å plassere meg bra nok inn i bakken. Ligger du i front, har du litt «slack» på at du kan gli gjennom gruppen, men fortsatt sitte med over toppen. Når du går inn i bakken og er omtrent sistemann, er det veldig vanskelig.

Hun avviser likevel at hun ble demotivert av å falle av tidlig.

– Du kan ikke bare daffe til mål, for det får du ingenting av. Vi ble en liten gruppe, og da er det bare å tenke som om man ligger i brudd, sier Utvik.

18-åringen har merket en stund at formen ikke er på topp.

– Det har vaert en veldig lang sesong, og jeg har økt treningsme­ngdene med ganske mye mer enn det som er anbefalt. Jeg var på mitt beste for et par måne- der siden, og har vaert tung i kroppen en stund.

Ved passering Festplasse­n etter én runde var Utvik allerede over to minutter bak lederen.

– Ikke godt nok nivå

TV 2-kommentato­rene spekulerte på om Utvik hadde blitt satt ut av anledninge­n det er å sykle VM på hjemmebane.

– Det tapper kroppen veldig å vaere nervøs en uke i forveien, og det er ikke noe gunstig. Det var tidlig å dette av for Emelie, sa TV 2-ekspert Monica Valen.

På andre runde fikk også to av de andre norske rytterne, Martine Gjøs og Amalie Lutro, slite opp Laksebakke­n. Bare Thale Bjerk satt igjen i hovedfelte­t på toppen av bakken.

– Nivået (på det norske laget) er bare ikke godt nok, for å si det som det er. Sykling er egentlig verdens enkleste idrett, det er om å gjøre å sykle fortest, og nå sykler vi ikke fort nok, fastslo Valen.

Dessverre røk også Bjerks sjanser for en topplasser­ing da hun fikk problemer med kjedet på den tredje runden.

Andre VM-gull for Pirrone

Italienske Elena Pirrone tok sitt andre VM-gull på fem dager. Hun vant tempoen på mandag, og var ikke til å stoppe fredag heller.

– Det er en fantastisk følelse. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er ikke lett å vinne to gull i VM, sier Pirrone.

Hun skaffet seg en luke mer enn 25 kilometer fra mål.

– Jeg tenkte først at avstanden ned til dem som jaget ikke var så stor, og var litt redd for at de ville ta meg igjen. Men på den siste runden trodde jeg på det, for jeg så at ingen kom bak meg. Jeg ga full gass og på de siste hundre meterne tenkte jeg «ja, jeg klarte det», sier Pirrone.

– Glemmer aldri dette

Emelie Røe Utvik ser nå frem til litt sykkelpaus­e, før hun ser fremover mot neste sesong. Minnene fra VM vil hun definitivt ta med seg, selv om det endte med fall på tempoen og en skuffende plassering på fellesstar­ten.

– Det er min tredje sesong på sykkelsete­t, og jeg kan telle på én hånd de gangene jeg har syklet i så store felt som dette. Når du sykler mot verdens beste juniorer, er det så klart vanskelig å hevde seg. Men det var kjempegøy å sykle i dag. Det var bra stemning i løypen, og det er alltid godt å ha folk i løypen som kan heie deg frem. Så det var storveis. VM har vaert utrolig stort. Jeg kommer aldri til å glemme dette.

 ??  ?? LOKALT HÅP: Vita Heine håper å gjøre det bedre på fellesstar­ten enn i temporitte­t.
LOKALT HÅP: Vita Heine håper å gjøre det bedre på fellesstar­ten enn i temporitte­t.
 ??  ?? INGEN GOD DAG: – Jeg var mør i beina og sliten, sier Emelie Røe Utvik etter fellesstar­ten.
INGEN GOD DAG: – Jeg var mør i beina og sliten, sier Emelie Røe Utvik etter fellesstar­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway