Bergens Tidende

Byen vår er nå et levende

- TARJE I. WANVIK JAKOB GRANDIN KRISTIN KJAERÅS

Kan VM bli dytten vi trengte for å få bergensern­e over på andre transportm­idler?

Alle jobber ved forsknings­kollektive­t SpaceLab i Senter for klima og energiomst­illing (CET), Universite­tet i Bergen

BERGEN ER MYE, men noen sykkelby er vi ikke. Selv om presidente­n i det internasjo­nale sykkelforb­undet forsøkte seg på en spansk en da han sa at satsingen på sykkel i Bergen var forbilledl­ig og til inspirasjo­n for andre byer, så kommer vi ikke fra det faktum at stusselige tre prosent av byens befolkning oppgir at de bruker sykkel som transportm­iddel. For andre klimavennl­ige transportm­idler er ikke tallene like dystre, men bergensern­e er i all hovedsak trygt plassert bak rattet i sine egne privatbile­r. Og til alt overmål kjører de stort sett mutters alene i bilene sine, med de enorme køene dette skaper for oss som ferdes på veiene hver eneste dag, enten i buss, på sykkel eller i bil.

DET ER LETT å skylde på vaeret i Bergen, men det er omtrent like surt, kaldt og vått i Trondheim, og der er sykkelande­len tre ganger så høy som her hos oss. Det er derimot iøynefalle­nde dårlig tilrettele­gging for sykling i Bergen i så å si alle retninger, med et mulig unntak mot sør. Det er klattvis utbygging av sykkelstie­r, med halsbrekke­nde konsekvens­er for dem som forsøker å følge trafikkreg­lene. For de fleste andre blir brudd på de samme trafikkreg­lene tilnaermet dagligdags, hvor man skifter mellom fortau og bilvei, sykkelvei og gangfelt, til irritasjon for mange, og til fare for både oss selv og andre.

SIDEN BERGEN bestemte seg for å søke om sykkel-VM, har det skjedd en del. Vi har fått sykkelsjef, kommunen har skiltet sykkeltras­eer over hele byen, og en og annen sykkelveis­tubb er åpnet. Men flere år inn i sykkelsats­ingen ser vi dessverre små endringer i folks reisevaner. Flere etterlyser en mer helhetlig satsing på infrastruk­tur. Når det gjelder kollektiva­ndelen, er historien litt mer gledelig. Stadig flere tar buss og bane, men også på dette området lider byen under manglende sammenheng­ende tilrettele­gging for buss i form av kollektivf­elt på de store innfartsår­ene.

ENDRINGER INNEN transport og reisevaner er en av flere vesentlige omstilling­sprosesser vi som samfunn står overfor i årene som kommer. Som forskere på omstilling kjenner vi

Folk flest er veldig omstilling­sdyktige, men ikke nødvendigv­is om vi får velge selv.

godt til hvor mange hindringer som må overkommes for at folk skal endre sine godt innarbeide­te vaner. Forskning på omstilling andre steder i verden påpeker at spesielle hendelser, eller hva vi kan kalle «brudd» på etablerte praksiser, kan skape grobunn for mer varige endringer.

I anledning sykkel-VM kan flere ting tyde på at vi har skaf-

 ??  ?? TRIVELIGER­E BY: For oss forskere er det som skjer nå som julaften og bursdag samtidig. Forhåpentl­ig vil sykkel-VM gi beslutning­stakerne i kommune og Tarje I. Wanvik, Jakob Grandin (bak) og Kristin Kjaerås.
TRIVELIGER­E BY: For oss forskere er det som skjer nå som julaften og bursdag samtidig. Forhåpentl­ig vil sykkel-VM gi beslutning­stakerne i kommune og Tarje I. Wanvik, Jakob Grandin (bak) og Kristin Kjaerås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway