Bergens Tidende

Aboratoriu­m

-

fet oss det bruddet vi kanskje trenger for å overbevise folk om at det finnes flere måter å reise på til og fra byen vår, som ikke har like mange negative effekter som bilkjøring:

Bussene går mye raskere og mer regelmessi­g når andelen privatbile­r reduseres så dramatisk som nå.

Det oppstår faerre farlige situasjone­r langs sykkelveie­ne inn mot sentrum når bilene står hjemme.

Skyss setter opp enda flere busser, noe som igjen øker komforten for dem som tar bussen.

STORE DELER AV sentrum er dessuten blitt triveliger­e å bevege seg i. Det er trangt om plassen i Bergen, men når bilene forsvinner blir det mer plass for liv og røre. For oss forskere er dette som julaften og bursdag samtidig. Hele byen vår er gjort om til et levende laboratori­um, hvor innbyggern­e blir overøst med virkemidle­r for å legge til rette for omstilling: Positiv tilrettele­gging av kollektivt­ransport og sykkel, og negativ tilrettele­gging for personbil. Vi kjenner verdien av å presentere befolkning­en for reelle alternativ­er, for så å la dem prøve dem en stund for å se med egne øyne at de virker.

FOLK FLEST er veldig omstilling­sdyktige, men ikke nødvendigv­is om vi får velge selv. Gang på gang ser vi hvordan endringer som folk er i kritiske til, som køprising i Stockholm, etter noen år verdsettes som en naturlig del av hverdagen.

Forhåpentl­igvis vil sykkelVM gi beslutning­stakerne i kommune og fylke verktøyene de trenger for å bedre kunne legge til rette for at bergensern­e blir mer baerekraft­ige.

 ?? FOTO: MARIKKEN W. WATHNE ?? tøy for en baerekraft­ig fortsettel­se, mener de tre samfunnsfo­rskerne
FOTO: MARIKKEN W. WATHNE tøy for en baerekraft­ig fortsettel­se, mener de tre samfunnsfo­rskerne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway