Bergens Tidende

En by for folk

I prosessen med å gjøre deler av Bergen bilfri, bør sykkel-VM vaere et viktig argument.

-

VERDENSMES­TERSKAPET i sykling, som ble avsluttet i går, har vaert en opptur for Bergen og omegnskomm­unene. De fremste suksessfak­torene har vaert frivillig innsats og bred folkelig oppslutnin­g. Gater som ellers er tungt belastet med bil- og tungtrafik­k, har i en uke vaert vrimleplas­s for befolkning­en.

For mange innbyggere har fravaeret av bil vaert en øyeåpner. Folk har gjenoppdag­et verdien av å kunne ferdes risikofrit­t i gatene. Mesterskap­et bør bringe debatten om mer bilfri by atskillige hakk videre.

BERGEN ER ALLEREDE i forsøksmod­us. I fjor høst vedtok bystyret å innføre «bilfrie soner» rundt alle skoler innen 2019 for å hindre at foreldre kjører sine barn helt til døren, og lager kork der barn har sine daglige opphold.

Bystyret vedtok også å gjøre Møhlenpris bydel bilfri innen utgangen av 2017, som et forsøkspro­sjekt. Tiltaket er omstridt, fordi mange fremdeles er avhengige av biltranspo­rt i det daglige, spesielt bydelens eldre og funksjonsh­emmede.

Møhlenpris vil bli en viktig prøvestein for hvordan andre områder i byen kan bli mindre bilbasert.

Å BEGRENSE TRAFIKKEN i Bergen sentrum er komplisert, både praktisk og politisk. Handelssta­nden, hoteller, servicefun­ksjoner og offentlige kontorer er avhengig av stødig tilgang på varer og publikum.

Denne byen er ikke topografis­k anlagt for massiv biltrafikk. Bergens forbannels­e er nettopp den store avstanden mellom de bilbaserte bydelene og sentrum. Bybanen og fortetting­spolitikke­n er viktige verktøy for å bøte på gamle dagers lite baerekraft­ige utvikling.

EN MER BILFRI BY handler også om å gjøre byens stolteste områder, som Vågsbunnen, Torget og Bryggen, levedyktig­e på sikt. Skal folk ha tilgang til byens fasilitete­r, må de kunne komme seg effektivt og smertefrit­t dit.

Dessuten er det viktig at bilfri by ikke bare blir et sentrumspr­osjekt. Mye av Bergens vekst skal skje i bydelene. Også der må flere bilfrie gater vaere målet.

Folk har gjenoppdag­et verdien av å kunne ferdes risikofrit­t i gatene.

AT ALLE PARTERS BEHOV og utfordring­er blir hørt og tatt på alvor, er viktig. Men like viktig er å øke forståelse­n for at det å begrense biltrafikk er langsiktig byutviklin­g som skal foregå over flere tiår. Med stor befolkning­søkning har ikke Bergen noe valg, dersom byen skal vaere attraktiv for bosetting, jobbskapin­g, handel og vekst.

Jobb- og fritidsrei­ser må i mye større grad foregå ved kollektivt­ransport, sykkel og til fots. Det vil også et fremoverle­nt naeringsli­v tjene på. Bergen må vaere en by for folk, også i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway