Bergens Tidende

Mathias Fischer

-

KOGEN STEND, MEN han skiftar sine tre», skrev Olav H. Hauge. Sånn er det for partiene også. Partiet består, men det må bytte ut noen velgere og medlemmer.

Andre metaforer kan også vaere passende. Den om egg og omelett, for eksempel.

De som nå står overfor krevende veivalg, saerlig Venstre og KrF, må tåle å gi slipp på noen velgere. Det er nødvendig for å få seg nye. Hvis Venstre vil ta større skritt mot høyresiden, kan de ikke vente på alle som står til venstre. Hvis KrF vil gå til Ap, kan de ikke ta hensyn til den borgerlige fløyen.

ALLE PARTIER HAVNER ved slike krysninger. De som har lyktes, er de som med viten og vilje turde å kvitte seg med velgere.

Arbeiderpa­rtiet sa farvel til Moskva i

1923, og ønsket kommuniste­ne lykke til på ferden i sitt eget parti. SV tolererte et kobbel av sinte leserinnle­gg i Klassekamp­en da de gikk inn den rødgrønne regjeringe­n. Frp kvittet seg med liberalist­er på

1990-tallet og har sagt farvel til de verste innvandrin­gsmotstand­erne.

Kanskje kunne partileder Siv Jensen fått flere velgere hvis Frp holdt frem som protestpar­ti, men hun valgte regjerings­makten.

SPØR DU POLITIKERE i et aerlig øyeblikk, vil de fortelle deg om hvilke deler av partiet de gjerne skulle kvittet seg med. Det er alltid en fløy eller fraksjon som hindrer partiet i å ta det standpunkt­et som andre gjerne skulle tatt.

Problemet er at ledelsene ofte er mangfoldig sammensatt og at lederne er for veike til å ta risiko. Trusler om opprør, utmeldelse­r og splittelse trumfer det meste. Da blir det til at partistrat­egene tenker først på hva velgerne vil, dernest på hva de selv ønsker.

Men politikern­es jobb er ikke alltid å følge etter velgerne. De må peke ut den kursen de selv mener er riktig, og så overbevise velgerne. Prøver de å tilfredsst­ille alle, blir ingen fornøyde.

Dilemmaet er likevel klart: Man kan ikke forlate noen uten å vaere trygg på at det er andre som venter. Et parti kan ikke leve singellive­t. TA KRF SOM eksempel. Flere i KrF har ikke noe problem med opprettels­en av partiet De Kristne. Tvert imot setter de pris på at partiets mest konservati­ve får seg et annet sted å gå, så KrF ikke lenger må ta hensyn til dem.

Knut Arild Hareide har de siste par årene bedrevet en åpenlys flørting med Arbeiderpa­rtiet. Mange i partiet har tenkt at lederens egentlige drøm var en regjering med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet. En periode så det ut til han kunne oppnå dette. Han kunne stå i sentrum og bli fridd til av både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.

AT DET IKKE GIKK sånn, skyldes ikke bare uventede velgerforf­lytninger, men også en kraftig motstand internt i partiet. Forakten for Arbeiderpa­rtiet står sterkt i deler av KrF, saerlig i de mer konservati­ve miljøene i Kristen-Norge. Hareide ble presset tilbake på plass.

Da valgkampen naermet seg slutten, var han blitt den mest vinglete og utydelige partileder­en av alle. Han prøvde å omfavne det borgerlige samarbeide­t samtidig som han avviste det, han ville støtte en Høyre- og Frp-regjering uten å vaere et støttepart­i.

Trolig ville det vaert en taktisk bommert å gå mot venstre, men det ville i alle fall vaert et aerlig valg.

VENSTRE HAR LIGNENDE problemer. Da partiet diskuterte regjerings­strategi i vår, slet de med å vaere aerlige med seg selv. Det var først og fremst en debatt om hvilke setninger Trine Skei Grande skulle få lov til å si på partileder­utspørring­ene, ikke om hva de egentlig ønsket å gjøre.

Derfor står de nå i en krevende posisjon, når flere Venstre-folk ønsker seg i regjering. Setningene åpner for å delta i Høyre- og Frp-regjeringe­n, men Grande sa det aldri tydelig. I frykt for å skyve fra seg mer sentrumsor­ienterte velgere og medlemmer, ville ingen si at et slikt valgresult­at kunne føre til regjerings­samarbeid med Frp.

Går partiet nå inn i regjeringe­n, vil det utvilsomt føre til utmeldelse­r. Velgere vil bli borte. For mange i partiet vil det egentlig vaere en ønskelig utvikling. Da kan de rendyrke partiet og ta det dit de ønsker.

På en annen fløy står Venstremed­lemmene som mer enn gjerne vil ønske de urbane liberalern­e en god tur til Høyres medlemsbok.

Spør du politikere i et aerlig øyeblikk, vil de fortelle deg om hvilke deler av partiet de gjerne skulle kvittet seg med.

KRF OG VENSTRE har låst seg inne ved alltid å omtale seg selv som sentrumspa­rti. De tenker at de skal ta velgere fra både venstresid­en og høyresiden.

Ingen politikere forstår hvorfor partiet deres ikke er større. De er så overbevist­e om at de har rett at de tror at de kan overbevise alle andre. Men noen velgere må man bare gi slipp på, i håp om å vinne nye.

Eller for å si det med en annen nynorskpoe­t: «Til lags åt alle kan ingen gjera.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway