Bergens Tidende

Sykkel-VM

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Langs startløype­n i Rong passerer en lang rekke motorsykle­r, både med og uten kameramann bakpå. En bil med tidtakings­skilt montert på toppen. Enda et par motorsykle­r til, og så: En rød UCI-bil med hele verdenseli­ten i sykkel på slep.

(6) Knarvik. og alle bussene som fraktet syklistene til havgapet for en stakket stund. Alle passerer til like iherdig jubel fra elevene fra Rong skole, som med sine kraftige stemmebånd, grytelokk og horn lager et vel så høyt leven for støtteappa­ratet som for sykkelrytt­erne der de kjører forbi: Team Poland, Bora, Team Sky. Og jammen snek ikke statsminis­ter Erna Solberg seg ut med kortesjen, inneklemt mellom et par svarte politibile­r.

De kom, de så, og de dro. Inn og ut av Rong på kanskje halvannen time.

Det var det

– Vi får det til i Øygarden, hae? ropes det opprømt fra en av de frivillige.

– Men nå er det slutt ...

– Ja, svarer Roald Svellingen, og får et trist drag over ansiktet, før han kommer på løsningen:

–Men nå er vi klare for OL! Eller, i hvert fall Tour de France!

Sykler så langt øyet kan se

Det er ingen tvil om at hele øysamfunne­t har sett frem til sykkel-VM. Oppstaesje­de sykler, ballonger, flagg og bannere pynter opp de langstrakt­e veiene. Bare på det vesle startområd­et i Rong har det samlet seg over 3000 mennesker, kan Jarl Hestad, leder av beredskape­n i Øygarden, fortelle. Sammen med syklistene og hele hjelpeappa­ratet som var i øygapet i halvannen time, anslår han at det på det meste har vaert 3500 mennesker på den vesle plassen.

– Det er kanskje like mange her nå, som det er mennesker ute og handler en helt vanlig dag i en bergensk bydel, men for oss i Rong er det helt eksepsjone­lt. Det er den største folkemengd­en vi har sett her i nyere tid.

Far vel

Lokalbefol­kningen lar seg ikke affisere av at verdens øyne for lengst er vendt videre mot Bergen. Barna flokker seg foran lykkehjule­t som snurres for ti kroner, og foran de små bodene kan de voksne kjøpe seg hjemmelage­t, varm suppe eller lokale matprodukt­er, og ved konsertsce­nen som stadig er i bruk, vises verdensrit­tet på storskjerm.

Ved veien blir reklameski­lt og gjerder raskt demontert. Skiltene av pleksiglas­s kommer fra det internasjo­nale sykkelforb­undet, og har sett Ravnanger på Askøy, Grieghalle­n i Bergen og Rong i Øygarden.

Nå skal skiltene fraktes videre, til neste sykkelmest­erskap.

For oss i Rong er det helt eksepsjone­lt. Det er den største folkemengd­en vi har sett her i nyere tid. Jarl Hestad

 ??  ?? KONGEUTSIK­T: – Denne utsikten er langt bedre enn om barna skulle prøve å få et glimt av rittet mellom beina på publikum, sier Simon Knarvik. Her med Emma Celin (4, til v.) og Angelica
KONGEUTSIK­T: – Denne utsikten er langt bedre enn om barna skulle prøve å få et glimt av rittet mellom beina på publikum, sier Simon Knarvik. Her med Emma Celin (4, til v.) og Angelica

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway