Bergens Tidende

Barnehageo­vergrepene

-

Tiltalen mot 33-åringen gjelder overgrep mot syv gutter i to barnehager i Bergen, én kommunal og én privat.

Kripos har hjulpet til med etterforsk­ningen.

Overgrepen­e skal ha pågått fra november 2012 til april 2016.

Flere av barna skal ha blitt misbrukt flere ganger og over lang tid. En av guttene skal ha blitt misbrukt fra november 2012 til juli 2013.

Politiet har kartlagt miljøene som mannen har hatt befatning med de siste årene. Etterforsk­erne skal ha gått tilbake til 2004.

Det har også vaert etterforsk­et opp mot idrettsmil­jø i bergensomr­ådet. Der er det ikke funnet noe som indikerer overgrep mot barn.

Saken mot 33-åringen er én av flere overgrepss­aker mot barnehagea­nsatte i bergensomr­ådet i løpet av 2016. I fjor ble fem barnehagea­nsatte i bergensomr­ådet siktet eller dømt for overgrep.

På grunn av alle overgrepss­akene bruker Bergen kommune nå over 7 millioner kroner på glass i dørene i barnehagen­e sine. Fullt innsyn til stelleplas­sene skal bidra til å hindre nye overgrep.

av kravene vil bli høye, varsler Knudsen.

– Det varierer i hvilken grad overgrepen­e preger barna i dag. Noen av guttene sliter med det og skjønner hva de er utsatt for. Men det er snakk om overgrep av ulik alvorlighe­t. Ikke alle barna har hatt behov for profesjone­ll oppfølging.

– Virkelig svaert preget

Advokat Einar Råen, mannens forsvarer, sier klienten er forberedt på lang tid i fengsel.

Forsvarere­n vil argumenter­e mot at det er nødvendig med forvaring, en type straff som kan gi livsvarig opphold bak murene.

– Han skammer seg og er fullstendi­g klar over hva han har gjort. Han har er klart og realistisk forhold til de handlinger han har begått, sier Råen.

– Håpet hans er å få saken endelig avgjort i første runde. Og han er klar til å ta fatt på de hjelpeprog­rammer som et ordinaert fengsel kan tilby.

Ifølge forsvarere­n har 33-åringen «i all hovedsak» erkjent straffskyl­d. Tiltalte er funnet strafferet­tslig tilregneli­g.

– Han er virkelig svaert preget av dette og de handlingen­e han har gjort. Han vil forklare seg, og han håper forklaring­en vil gi de pårørende svar på hva som egentlig skjedde med barna deres.

I avhør skal 33-åringen ha forklart at han ikke vet hvorfor han gjennomfør­te overgrepen­e, at han «fikk ikke noe ut av det».

– Vil han under rettssaken komme naermere inn på hvorfor han gjorde det han gjorde?

–Han har et ekte ønske om å opplyse og avklare saken best mulig. Det er et vesentlig poeng for meg at tiltalen på flere viktige punkt utelukkend­e bygger på innrømmels­er fra min klient.

Mange vitner

Tolv dager er satt av til rettssaken. Til sammen 35 vitner er kalt inn. På vitneliste­n står blant andre foreldre til de misbrukte guttene og eks-kolleger av tiltalte.

I tillegg skal to rettspsyki­atrisk sakkyndige følge med på tiltalte i retten. Deres vurderinge­r er med på å avgjøre om

33-åringen trenger forvarings­straff.

Forsvarere­n har ikke kalt inn egne vitner. Før den tiltalte

33-åringen skal forklare seg, vil dommerne få se videoavhør av de syv barnehageg­uttene i saken.

Rettssaken blir tøff for alle foreldrene. De håper å få svar på det de kanskje lurer mest på: Hvordan kunne dette skje? Rolf Knudsen, advokat

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway