Bergens Tidende

Første varsel om Jensen og Cappelen kom for 17 år siden

- SVEINUNG BERG BENTZRØD sveinung.bentzrod@aftenposte­n.no HÅKON LETVIK

Flere personer i og utenfor politiet har gjennom årene varslet om «tvilsom» kontakt mellom politimann­en Eirik Jensen og hasjsmugle­ren Gjermund Cappelen. Kontakten fikk likevel fortsette.

Dommen fra Oslo tingrett mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen lister opp en rekke navngitte polititjen­estemenn som hver for seg eller sammen visste om, og i flere tilfeller varslet om, et «usunt», «tvilsomt» eller «møkkete» forhold mellom politimann­en og hasjsmugle­ren.

Dette er politifolk som ifølge dommen påpekte et mulig kritikkver­dig forhold mellom Cappelen og Jensen:

Polititjen­estemennen­e Trond Haegstad, Ketil Thue og Rolf Daae Meyer fra Asker og Baerum politidist­rikt hadde i alle fall fra år 2000 mistanke om et tvilsomt forhold mellom Cappelen og Jensen. De tok opp saken tjenesteve­i.

Sammen med kollegaen Per Christian Sørensen har de forklart at politiet i Asker og Baerum fra 1990-tallet og til pågripelse­n av Jensen i desember 2013 kjente godt til Cappelen som en av de virkelig store innen hasjimport, men at de aldri greide å ta ham.

– Vi var forbannet

Spesielt reagerte Meyer på at Jensen – slik han oppfattet det – i august 2000 saboterte spaning på Cappelen. Sistnevnte plukket opp Jensen med bil. Da Jensen senere gikk ut av bilen, ringte Cappelen straks spaningsle­derens telefon. De var avslørt.

– Vi var forbannet, forteller Rolf Daae Meyer til Aftenposte­n i dag.

–Men det var ingen av oss som var i naerheten av å tro at Jensen spilte dobbeltspi­ll, og at dette var grunnen til det han gjorde. Det var mer at vi trodde han saboterte spaningen for å beskytte sine kilder, sier han.

– Du varslet både egen ledelse og Oslo-politiet?

– Jeg gikk tjenesteve­i og var også i kontakt med en leder på spaningsse­ksjonen i Oslo. Slik jeg husker samtalen, ble ikke vedkommend­e overrasket over det jeg opplyste. Men igjen, vi trodde at Jensens metode var å verne om sine kilder.

Politibetj­ent Bjørn Gunnar Pedersen var i 1998 i Uropatrulj­en og var frem til 2010 teamleder på avdelingen for Spesielle operasjone­r (SO). Fra en «troverdig informant» hørte han i 2009 at Jensen solgte etterretni­ngsopplysn­inger til kriminelle for 50.000 kroner.

Pedersen fikk personlig beskjed av Jensen og hans overordned­e, Iver Stensrud, om ikke å gå videre med et tips om leveranse på 400 kilo hasj til en privatpers­on, kjent som Jensens venn siden oppveksten, fremgår det av dommen.

Bekymrings­melding

Nåvaerende leder for Seksjon for organisert kriminalit­et (Org. krim), Einar Aas, jobbet tidligere i Asker og Baerum. Han fortalte i retten at det i 2003 ble laget en «bekymrings­melding» om en mulig «møkkete tjenestema­nn», der Jensen ble nevnt.

Da Aas i 2009 begynte i Oslopoliti­et, bestemte han seg ifølge dommen «for å få klarhet i dette med Jensen». Men: «Imidlertid gikk politilede­rne Iver Stensrud og Bård Henriksen god for Jensen, og saken døde ut,» heter det i dommen.

Aftenposte­n har ikke lyktes i å komme i kontakt med tidligere politiinsp­ektør Stensrud for kommentar. Stensrud var i årene

Tidligere leder av SO, Torstein Holand, har forklart at han var kjent med ryktene om et «tvilsomt forhold» mellom Cappelen og Jensen. Han har forklart at han var svaert skeptisk til at Jensen fortsatte sin kildekonta­kt etter at han sluttet i SO.

Flere utenfor visste også

Personer utenfor politiets rekker har vaert langt mer konkrete om et usunt forhold, fremgår det av dommen.

En mann har i retten forklart at han på slutten av 1990-tallet drev en del med spritsmugl­ing sammen med en mangeårig venn av Jensen. Rundt år 2000 begynte mannen med import av større partier hasj. Blant annet gjennom Jensens venn fikk han det bestemte inntrykk at Jensen «passet på Cappelen og at de jobbet tett sammen», har mannen forklart.

I 2007 fortalte mannen det han visste til advokat Reidar Andresen. De to gikk så til Spesialenh­eten i 2011. Advokat Paal Henrik Berle, som i 2011 var tilknyttet Spesialenh­eten i Bergen, fant opplysning­ene så troverdige, oppsiktsve­kkende og forurolige­nde at han kontaktet Kripos for råd om videre behandling av saken.

I to møter ble det avtalt at Kripos skulle håndtere saken videre. I et debattinnl­egg i Aftenposte­n i mai i år skrev Kripos-sjef Ketil Haukaas at de brukte en måned på undersøkel­ser. Han skrev at det var Spesialenh­eten som så tok avgjørelse­n om ikke å gå videre med saken.

Rolf Daae Meyer, polititjen­estemann

 ?? FOTO: AFTENPOSTE­N ?? 21 ÅRS FENGSEL: Eirik Jensen på vei inn i rettssalen i Oslo tingrett mandag 18. september. Fire timer senere fikk han dommen.
FOTO: AFTENPOSTE­N 21 ÅRS FENGSEL: Eirik Jensen på vei inn i rettssalen i Oslo tingrett mandag 18. september. Fire timer senere fikk han dommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway