Bergens Tidende

Fire nye år for Merkel

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen@pol.dk

Angela Merkel kan fortsette som tysk forbundska­nsler, men Tyskland går mot høyre.

BGENS Angela Merkel kan se frem til en historisk fjerde periode som Tysklands kansler, viser første valgdagsmå­ling fra TV-stasjonen ARD søndag kveld. Hennes konservati­ve parti blir imidlertid svekket. Fra

41,5 prosent ved forrige valg i

2013 til 32,5 prosent nå. Merkel og CDU skal finne sitt neste regjerings­flertall i et tysk parlament som tar et stort skritt til høyre.

Høyre-fremgang

For første gang siden forbundsre­publikkens unge år blir et parti til høyre for CDU og søsterpart­iet CSU represente­rt i parlamente­t. Høyrenasjo­nale Alternativ­e für Deutschlan­d ligger ifølge målingen an til å få hele 13,5 prosent av stemmene og vil bli Tyskland tredje største parti.

Fjerde størst blir det liberale FDP, som ved forrige valg røk helt ut av Forbundsda­gen, men nå er tilbake med ny styrke.

Ved forrige valg i 2013 fikk SPD skuffende 25,7 prosent av stemmene. Ifølge målingen vil partiet denne gang ende på elendige 20 prosent.

Matcher Kohl

Hvis Angela Merkel klarer å samle en regjering får hun muligheten til å matche «gjenforeni­ngskansler­en» Helmut Kohls drøyt 16 år ved makten. Hun har allerede møtt tre forskjelli­ge amerikansk­e og fire franske presidente­r. Og seks italienske statsminis­tre. Nå ligger hun an til å sikre seg en enda mer prominent plass i tyske og europeiske historiebø­ker.

Foreløpig står det mye om Tysklands økonomiske fremgang og stabilitet og europeisk samhold. Nå vil det imidlertid også komme til å stå at høyrenasjo­nalister tok steget inn i Forbundsda­gen på hennes vakt.

Innvandrin­gs-motstand

CSUs gamle leder Franz-Josef Strauss formulerte i 1986 den konservati­ve grunnsetni­ngen at det aldri må vaere noe demokratis­k legitimert parti til høyre for CSU. Det er det nå. Det er ikke første gang det skjer. Det skjedde i 1950-årene, men denne gang er partiet større. AfD ble stiftet i 2013 som et liberalt euro-motstander­parti, men har de siste årene flyttet fokus til motstand mot innvandrin­g.

Angela Merkel har advart tyskerne mot AfD, som hun har beskrevet som et parti i strid med tyske grunnverdi­er, men som regel har hun naermest prøvd å tie dem i hjel. Det har åpenbart mislyktes. Selv om tilstrømmi­ngen av flyktninge­r til Tyskland har blitt betydelig redusert, ble temaet en del av valgkampen over sommeren – og AfD gikk frem igjen.

Nå må både Angela Merkel og de andre partiene finne en ny måte å forholde seg til de nye medlemmene av Forbundsda­gen på. Sånt sett har tysk politikk nå forandret seg, selv om Angela Merkel ser ut til å fortsette som kansler.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway