Bergens Tidende

Høyre om for Tyskland

-

Tyskland går til høyre – AfD er landets tredje største parti.

situasjone­n under overskrift­en «Det nytter ikke å hyle» med stort alvor:

– AfDs inntog i Forbundsda­gen som tredje største parti er et historisk tilbakeskr­itt for det tyske samfunn. Bittert for den demokratis­ke kultur, et slag for paragraf 1 i grunnloven vår som handler om å beskytte alle menneskers verd, også flyktninge­nes … Likevel er stemmene på AfD et nederlag for fellesskap­ets verdier.

At det politiske klimaet i Tyskland virkelig har endret seg etter valget viste seg allerede søndag kveld, da flere hundre demonstran­ter samlet seg utenfor AfDs partifest på Alexanderp­latz i Berlin og ropte skjellsord som «nazister forsvinn». Partiets medlemmer og politikere måtte beskyttes av en stor politistyr­ke.

– Det er en utfordring med AfD i parlamente­t, innrømmet Angela Merkel selv i sin tale til partimedle­mmene sine.

De borgerlige søsterpart­iene CDU og CSU har ifølge undersøkel­ser av velgervand­ringen tapt en million velgere til AfD. Velgerne skal vendes tilbake etter en grundig analyse av deres «angst og bekymring, men først og fremst ved å føre god politikk», lovet kansleren.

Indirekte innflytels­e fra AfD

Det er nettopp en indirekte innflytels­e på politikken fra AfD mange frykter. Siden 2015, da rundt 900.000 flyktninge­r kom til Tyskland, har regjeringe­n med Angela Merkel endret politisk kurs og innført mange innstrammi­nger av asyllovene. Den retningen vil formentlig fortsette med et sterkt Alternativ­e für Deutschlan­d i parlamente­t, og ikke minst fordi nettopp CDU og CSU har tapt velgere som ikke føler seg fornøyde med sikkerhete­n innenriks.

For SPD og Angela Merkels motkandida­t i valgkampen, Martin Schulz, ble valget en regelrett katastrofe. Nesten 5 prosent tapte partiet i forhold til forrige valg. Selv om Martin Schulz, som offisielt først ble valgt til kanslerkan­didat og partileder i mars, straks erklaerte at han vil fortsette som leder av det slagne partiet, gikk det søndag kveld rykter om at nåvaerende arbeidsmin­ister Andrea Nahles vil ta opp kampen om lederposte­n.

– En dramatisk dag for demokratie­t vårt – vi vil bekjempe de høyreradik­ale med stor lidenskap og kraft, og befeste demokratie­t her i landet, lovet en fattet Martin Schulz i sin tale til partimedle­mmene på Willy Brandt-huset i Berlin.

Nå blir pøbelens hat trukket inn i parlamente­t. Süddeutsch­e Zeitung

Oppgjør lurer i AfD

Størst fokus er det på AfD, og det vil fortsette de kommende dagene. På valgdagens siste dag forsøkte de store mediene seg med en siste advarsel mot å stemme på partiet:

«Nå blir pøbelens hat trukket inn i parlamente­t», skrev Süddeutsch­e Zeitung på toppen av nettutgave­n sin. Under overskrift­en «Det er virkelig det De vil?» portretter­te en lang rekke av partiets kandidater som har kommet med rasistiske meldinger og kommentare­r. Eksempelvi­s Benjamin Nolte fra Bayern som mener at man skal hilse på mennesker med mørk hud ved å gi dem en banan.

Partiets leder Frauke Petry innrømmet i et TV-intervju søndag at «tonen kunne ha vaert annerledes, men AfD og velgerne våre har brakt viktige emner på dagsordene­n». Gjennom hele valgkampen har enda en mulig konflikt ligget på lur i toppen av AfD. På forsommere­n inngikk partiet et kompromiss slik at Frauke Petry og Jörg Meuthen trakk seg tilbake fra offentligh­eten som landsledel­se, mens Alexander Gauland og Alice Weidel ble spisskandi­dater.

Resultatet har vaert ro i de indre rekker under sommerens valgkamp, men konflikten­e mellom den ytterste høyrefløye­n – represente­rt av blant andre Gauland, som under et valgmøte denne uken sa at tyskerne «bør vaere stolte av våre soldaters innsats under andre verdenskri­g» – og den liberale holdningen hos landsledel­sen er fremdeles ikke løst.

Som protestpar­ti i landet er AfD nå betydelig større enn motparten på venstreflø­yen, Die Linke, som ble dannet på grunnlag av det gamle kommunistp­artiet i DDR. Spisskandi­daten for Die Linke, Sahra Wagenknech­t, ergret seg på valgkvelde­n over at «vi også er mindre enn dem» i delstatene som tilhørte DDR. I den østlige delen av Tyskland fikk AfD markant flest stemmer, og var mange steder over 21 prosent.

Alice Weidel, den ene av de to toppledern­e i Alternativ­e für Deutschlan­d, gjorde et brakvalg og partiet er nå landets tredje største.

 ?? FOTO: MICHAEL PROBST, NTB SCANPIX ?? VALGVINNER­EN:
FOTO: MICHAEL PROBST, NTB SCANPIX VALGVINNER­EN:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway