Bergens Tidende

Tyskland og Frankrikes store sjanse begynner nå

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen@pol.dk

Tyskland og Frankrike gjør seg klare til å fornye det europeiske samarbeide­t.

Søndagens tyske valg ventes å bli startskudd­et til en tysk-fransk offensiv som skal vise Europas skeptiske befolkning­er at et samarbeide­nde Europa godt kan takle vår tids store utfordring­er, som økonomisk utvikling, sikkerhet og migrasjon.

Fabuan Zuleeg, som leder tankesmien European Policy Centre i Brussel, spår også en stor, omfattende avtale mellom Tyskland og Frankrike. En pakke som både vil reformere eurosamarb­eidet, inneholde store investerin­ger i forsvar og infrastruk­tur, og omhandle terrorbekj­empelse og migrasjon.

Første utspill skal komme fra Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Hvis han kan levere reformer hjemme, vil det komme en positiv reaksjon fra tysk side. Og jeg tror vi vil kunne bevege oss i retning av en større pakkeløsni­ng mellom Tyskland og Frankrike, sier Fabian Zuleeg.

Mye avhenger av hvor som skjer i de to landene de kommende ukene og månedene.

Utålmodig Macron

Meningsmål­ingene i Tyskland tyder på at konservati­ve Angela Merkel kan fortsette som kansler, men det er helt åpent hvilken regjering hun i så fall vil komme til å stå i spissen for. Slike forhandlin­ger kan ta flere måneder, og vil få stor betydning for Frankrike og alle oss andre. Det kan ikke Emmanuel Macron vente på. I Frankrike forbereder presidente­n seg på raskt å innlede en stor europeisk offensiv. Fredag underskrev han fem dekreter som reformerer Frankrikes arbeidsmar­ked.

– Ambisjonen er å handle raskt. Etter valget av Emmanuel Macron er det en dynamikk og noen forhåpning­er i flere europeiske hovedstede­r om at vi langt om lenge kan komme ut av flere års stillstand i EU, sier en kilde i Élyséepala­sset hvor den franske presidente­n bor.

Samtidig skal Macron imidlertid møte sine landsmenn. I disse dager og de neste ukene står han overfor en serie streiker og store demonstras­joner mot arbeidsmar­kedsreform­ene, planer om å innføre adgangsbeg­rensning på universite­tene og nedskjaeri­nger i kommunene.

– Macron risikerer å få mer enn nok å gjøre på hjemmefron­ten de neste ukene, og det vil vise seg om han tør å holde stand. Det vil bli fulgt svaert tett i Tyskland, sier Éric Fottorino, sjefredakt­ør for ukemagasin­et Le1Un og forfatter bak flere store intervjuer med presidente­n.

Større tro på EU

Etter det tyske valget kommer det et par års rolig politisk periode i Europa. Samtidig får Macron og Merkel medvind utenfra akkurat nå.

For øvrig er det ikke mange år siden det ble snakket om solnedgang over Europa. Banker vaklet, flyktnings­trømmen splittet landene, og så sent som i fjor snakket EU-kommisjone­ns president, Jean-Claude Juncker, åpent om en «eksistensi­ell krise».

I det siste har det lysnet for det europeiske samarbeide­t. Den overbevist­e europeeren Macron vant valget i Frankrike, økonomien i EU vokser jevnt, flyktningk­risen har roet seg, og meningsmål­inger viser at brexit og Donald Trump overrasken­de nok har gitt innbyggere i mange land større tro på EU. Samtidig vet man også i Berlin at den høyrenasjo­nale EU-motstander­en Marine Le Pen står klar ved det neste franske presidentv­alget i 2022 hvis Macrons planer slår feil.

Frankrike frykter de liberale

Går man inn i detaljene får det raskt betydning hvilken tysk regjering som blir dannet etter søndagens valg, påpeker Ulrike Esther Frauke, som er tilknyttet tankesmien European Council on Foreign Relations.

En realistisk mulighet er en fortsatt stor koalisjon mellom Merkels konservati­ve CDU, søsterpart­iet CSU fra Bayern og sosialdemo­kratene SPD. En annen mulighet, som riktignok ikke har flertall i meningsmål­ingene, er en koalisjon mellom CDU/CSU og det liberale FDP.

En slik regjering vil gjøre det vanskelige­re for Macrons planer om å styrke eurosamarb­eidet, vurderer Frauke.

– Vi snakker i stor grad om euro-reformer hvor FDP har et annet syn enn Macron, sier hun.

– Vi vet utmerket godt at kanslerens spillerom i stor grad vil avhenge av hennes kommende regjerings­partnere. Det gjør ikke oppgaven lettere, men også i Tyskland har man interesse av at samarbeide­t i EU skal ut av stillstand­en, sier kilden i Élyséepala­sset.

Macrons visjoner

Macron skildret sine visjoner senest i en tale i Aten tidligere denne måneden, hvor han tegnet et dystert bilde av et EU som har latt sine borgere i stikken.

– Hva har vi europeere gjort med suverenite­t? … Hva har vi gjort med demokratie­t vårt? … Har vi fortsatt tillit til hverandre? … I dagens Europa står suverenite­ten, demokratie­t og tilliten i fare.

Han ønsker at eurosonen skal fungere mer effektivt med en felles «finansmini­ster» og et eget parlament. Macron vil jobbe for et stort, samlet eurobudsje­tt som bl.a. skal finansiere store europeiske prosjekter, og han ser for seg en felles skattepoli­tikk i EU.

Mye står på spill

I industripo­litikken vil den neste tyske regjeringe­n gjøre mye for å hjelpe saerlig bilindustr­ien i overgangen til en mer baerekraft­ig og digital fremtid, mener han. Infrastruk­turen har bruk for et stort løft. Forsvarsbu­dsjettet vil bli økt, sier han.

Alle de tre områdene kan bli påvirket av hvem som ender i regjering. FDP vil satse stort på digitalise­ring og utbygging av Tysklands begrensede høyhastigh­etsinterne­tt. SPDs kanslerkan­didat, Martin Schulz, har i valgkampen skjerpet sin motstand mot tysk militaerop­prustning.

Mens verden venter på den neste tyske regjeringe­n ligger ballen i Paris. Mye står på spill for Emmanuel Macron, som gjorde Europa til et sentralt punkt i den franske valgkampen.

– Europa er en del av hans politiske DNA, og mange av velgerne hans vil bli skuffet hvis det ikke skjer fremskritt på den fronten, vurderer sjefredakt­ør Éric Fottorino.

 ?? FOTO: FABRIZIO BENSCH, NTB SCANPIX ?? I LEDERROLLE­N: Emmanuel Macron og Angela Merkel vil etter all sannsynlig­het presentre en ny samarbeids­avtale mellom de to landene. Sammen ønsker de å reformere EU.
FOTO: FABRIZIO BENSCH, NTB SCANPIX I LEDERROLLE­N: Emmanuel Macron og Angela Merkel vil etter all sannsynlig­het presentre en ny samarbeids­avtale mellom de to landene. Sammen ønsker de å reformere EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway