Bergens Tidende

Folkeavste­mning skaper frykt i Irak

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

Alle naboer til de irakiske kurderne vil gjerne ha seg frabedt at Kurdistan søker løsrivelse fra Irak ved en folkeavste­mning i dag.

Får kurderne i Nord-Irak lov til å avholde en folkeavste­mning om selvstendi­ghet?

Ikke hvis naboene deres, stormakten­e og FNs sikkerhets­råd får et ord med i saken. Likevel er det neppe noen som kan hindre kurderne i å avholde folkeavste­mningen. De er allerede herrer i eget hus med et sterkt forsvar som har god kontroll på grensene rundt den selvstyren­de kurdiske regionen.

Sablene rasler rundt de frihetssøk­ende kurderne, og samtlige naboer truer med represalie­r hvis kurderne gjør alvor av deres gamle drøm om selvstendi­ghet.

Risiko for konflikt

Politisk har Iraks regjering og parlament på forhånd kalt folkeavste­mningen «ulovlig». Prestestyr­et i nabolandet Iran har nektet å godta en endring av grensene. Og i Tyrkia kaller man det en provokasjo­n.

Økonomisk har Tyrkia truet med represalie­r, noe kurderne ikke kan ignorere. Regionens oljeekspor­t, som skal finansiere en selvstendi­g stat, går gjennom Tyrkia. Også Irak varsler økonomiske sanksjoner, mens Iran truer med å stenge grensen til det kurdiske området.

Også militaert

risikerer kurderne en eksplosjon. Regjeringe­n i Irak sier at den ikke ønsker militaer konfrontas­jon, men den sterke, regjerings­støttede – og iranskstøt­tede – sjiittiske militsen «Hashd alShaabi» truer med et angrep på en utvalgt kurdisk flanke.

Lederen av den iranske revolusjon­sgarden, Qassim Soleimani, har ifølge nyhetsmedi­et Al-Arabiya vaert i Kurdistan for å advare om at «Hashd» vil angripe kurderne i storbyen Kirkuk, som ligger på kanten av den kurdiske regionen.

Med sine betydelige oljekilder er byen like viktig for arabiske Irak som det kurdiske samfunn. Og Tyrkia har nylig – og neppe tilfeldig – avholdt en større militaerak­sjon langs grensen til Irak og den kurdiske regionen.

Ledere fra både Vesten og Midtøsten har de siste månedene og ukene bedt den kurdiske regjeringe­n i Erbil om å avblåse folkeavste­mningen. De har allerede bedyret at de er venner av kurderne. Og de har alle hatt bruk for kurdernes vennskap i kampen mot IS-bevegelsen, hvor kurdiske peshmergas­oldater har vaert avgjørende i slaget mot IS i Mosul og NordIrak. Vennskapet med kurderne betyr imidlertid ikke nok til å støtte kurdisk selvstendi­ghet.

Ingen øyeblikkel­ig løsrivelse

Samtidig viser en tsunami av internasjo­nale besøk i Erbil at den kurdiske regionen allerede tas på alvor som en fungerende makt.

Kurdernes kultur, språk og nasjon har 4000 år gamle røtter i samme område, og regionen deres er økonomisk baeredykti­g og en av Iraks mest stabile – et område mennesker flykter til, ikke fra. Kurderne har dessuten sine egne utenriksfo­rbindelser, god samhandel med både Irak og Tyrkia, og med sine peshmergas­oldater en god haer.

Folkeavste­mningen skal ifølge den kurdiske presidente­n Massoud Barzani ikke føre til øyeblikkel­ig løsrivelse, men til forhandlin­ger om det fremtidige forholdet mellom kurderne og Irak.

 ?? FOTO: ALAA AL-MARJANI, NTB SCANPIX ?? KURDISK MOBILISERI­NG: Kurderne ønsker seg selvstendi­ghet, men det er det mange naboer som motsetter seg. Denne gutten i Erbil i Irak solgte i går ballonger til støtte for kurdisk selvstendi­ghet ved valget i dag.
FOTO: ALAA AL-MARJANI, NTB SCANPIX KURDISK MOBILISERI­NG: Kurderne ønsker seg selvstendi­ghet, men det er det mange naboer som motsetter seg. Denne gutten i Erbil i Irak solgte i går ballonger til støtte for kurdisk selvstendi­ghet ved valget i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway