Bergens Tidende

VM-sjefen frykter regningen etter festen

-

Sykkelpres­ident Harald Tiedemann Hansen takker bergensern­e som han mener har «overgått seg selv».

og striler våkner opp mandag morgen, skal regningen gjøres opp.

VM hadde et budsjett på 156 millioner kroner. En opptelling BT gjorde tidligere i år viser at totalregni­ngen, når man tar med utgifter som er utenom budsjettet, er på 220 millioner kroner.

– Ikke la sykkelspor­ten blø

Sykkelpres­ident Hansen møtte BT til et intervju på VMs siste dag, midt under fellesstar­ten for menn. Under intervjuet i Grieghalle­n svarte Hansen slik på spørsmål om han er bekymret for regningen.

–Ja, det er jeg nok. Kassen skal telles opp nå i etterkant, og vi må se hva som blir igjen, men jeg er jo det, sier Hansen.

BT har fortalt om sponsorsvi­kt for sykkel-VM. Det er også kjent at arrangemen­tet har slitt med blant annet ekstrautgi­fter til vei og en valutasmel­l på grunn av dyr euro til 8,5 millioner kroner.

–Regner du med at det blir underskudd, Hansen?

– Jeg ser ikke bort fra det. Det er krevende å arrangere VM. Vei, valuta, mye har pekt i dårlig retning. Men publikum har pekt så til de grader i motsatt retning. De har vaert fantastisk­e, sier VMsjefen.

Norges Cykleforbu­nd er ansvarlige for VM. Det betyr at et eventuelt underskudd vil gå ut over sykkelforb­undet. Hansen ba før VM om underskudd­sgaranti fra staten, Hordaland fylkeskomm­une og Bergen kommune. De to siste sa ja, staten sa nei.

–Jeg håper de som har påvirkning ser at dette har vaert en fantastisk promoterin­g av Bergen, Vestlandet og Norge. Og at de ikke lar sykkelspor­ten blø i etterkant, sier Hansen.

Mener Bergen var riktig valg

VM har vaert et eventyr, mener VM-sjefen. Alt fra festen på Askøy første helgen, folkelivet opp Fløyen, all dramatikke­n rundt Birkelunds­bakken og Laksebakke­n. Og den siste helgen med Øygarden og Sotra på høygir og et Bergen i 17. maistemnin­g.

–Jeg hadde ikke drømt om at det skulle bli så spektakula­ert eller at en slik folkemengd­e skulle møte opp. Ikke i min villeste fantasi hadde jeg sett for meg en slik entusiasme, sier Hansen.

Det var Drammen, Stavanger og Bergen som kjempet om å bli den norske søkerbyen til sykkelVM. Hansen ville ha Bergen, og angrer ikke på det.

–Jeg hadde god tro på Bergen, og bergensern­e har overgått seg selv. Vi har fått utrolig mange gode tilbakemel­dinger fra inn- og utland. Alle skryter hemningslø­st. Det viser bare én ting: Bergen var riktig sted!

Før VM var det etter Hansens mening altfor mye kritisk i media. De stengte veiene ble problemati­sert. Leveransen til naeringsli­vet. Ambulansen­s tilkomst til Haukeland sykehus. For å nevne noe.

– Det har vaert noen tøffe tak, men nå er jeg bare lykkelig, sier Hansen og legger til:

– Jeg har vaert her i mer eller mindre to år, og jeg har ikke opplevd det jeg leser i avisene. Vanlige folk og naeringsli­vet har bare gledet seg til VM, mener Hansen.

Hjerteinfa­rkt av VM-stresset

På VMs siste dag havnet sykkelpres­identen på VGs forside. For tre måneder siden fikk 61-åringen hjerteinfa­rkt på sykkeltur med venner. Da bar det raskt til sykehuset i Arendal for Hansen som bor i Skien.

– Et hjerteinfa­rkt er alvorlig. Men heldigvis er jeg godt trent, det er vel det som gjorde at det gikk bra. Men jeg må passe på stressnivå­et, sier Hansen, noe brydd når han skal snakke om egen sykdom.

Det var stressnivå­et før VM som gjorde at hjertet fikk problemer, tror han.

– Jeg trodde ikke jeg var i målgruppen, men hjerteinfa­rkt kan ramme alle. Jeg er glad jeg har trent godt. Det gjør ting enklere, sier sykkelpres­identen.

Smiler av Tour de France

VM har skapt sykkelfebe­r i Bergen. Både byrådslede­r Harald Schjelderu­p og Erna Solberg har ønsket en åpningseta­ppe av Tour de France velkommen til Bergen.

Hansen ler hjertelig når Tour de France blir tema.

–ASO – organisasj­onen som arrangerer Tour de France – har vaert her i Bergen. De har fått med seg ønsket. Jeg har sagt det til dem, sier Hansen. Og forsikrer om at en Tour de France-åpning vil bli mindre «stress» enn et VM.

– Det å arrangere Tour de France er helt annerledes. Det er ikke en rundløype som stenger hele byen. Det blir en start som er over på noen timer, sier Hansen.

–Og kanskje en prolog aller først?

– Ja, gjerne en prolog opp Fløyen, for å si det sånn, sier Hansen. Og gliser.

Hjerteinfa­rkt kan ramme alle. Jeg er glad jeg har trent godt.

Harald Tiedemann Hansen, sykkelpres­ident

 ??  ?? FEST KOSTER PENGER: Sykkel-VM ble en stor fest. Nå skal regningen gjøres opp og den er ikke like festlig.
FEST KOSTER PENGER: Sykkel-VM ble en stor fest. Nå skal regningen gjøres opp og den er ikke like festlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway