Bergens Tidende

Hva med å «tyvstarte» skoleåret?

- JANA MIDELFART HOFF OG HENNING WARLOE

Bystyrepol­itikere (H)

FOR SKOLENE ER TIDEN mellom sommerferi­e og høstferien i oktober ofte den tøffeste og mest krevende av hele året. Både laerere og elever skal i løpe av kort tid sette seg inn i nye bøker, nye timeplaner og til dels nye elever. Det blir et tøft løp mot høstferien, som brukes som et hvileskjae­r for å snappe etter luften – også for foreldre.

DETTE STÅR til dels i skarp kontrast til rolige uker før sommerferi­en, hvor det ofte blir vanskelig å holde på motivasjon­en hos elevene. Saerlig gjelder det ungdomssko­leelevene etter eksamensti­den. Kunne man ha tenkt nytt for å fordele belastning­en bedre? Rett og slett fylle tiden mot sommerferi­en med mer innhold for å slippe å få den tøffe starten på skoleåret? Det ideelle hadde vaert at man da kunne forberede seg til neste år.

I SKOTTLAND har man ved flere skoler valgt et opplegg som nettopp tar sikte på å gjøre det. Et nytt skoleår starter når eksamen er ferdig i mai (noenlunde samme tidspunkt som her), og elevene blir kjent med neste års laerere, timeplan og klasserom. Det er ikke tiden for hard jobbing, men man kommer litt inn i det nye.

Fordelen er at når skolene da starter igjen i august etter ferien, unngår man den tøffe starten.

I Norge har vi opplaering­sloven som legger føringer for skolenes virksomhet. Dersom man ønsker å legge til rette for at skoleåret skal strekke seg fra f.eks. mai til mai, må loven endres. Vi mener imidlertid at dersom det klart er definert at formålet ikke er «tyvstart» på det nye året, men derimot en «introduksj­onsperiode» for å bli kjent med ny laerer og klasserom mv., er ikke loven til hinder for det. Saerlig gjelder dette for ungdomstri­nnet, hvor man ikke trenger å definere opplaering­en som de eventuelt starter med i mai som tilhørende 9. trinn. Kompetanse­målene gjelder nemlig for 8. til 10. trinn med sluttvurde­ring etter 10. trinn.

VI TROR AT DETTE bør prøves ut, og vil sterkt oppfordre Bergen kommune til å gripe muligheten, kanskje prøve det ut på enkeltskol­e? Signaler fra laerere og elever om en tøff skolestart bør fanges opp, og dette kan vaere en måte å gjøre den mindre krevende på. Det er som når du skal spille en fotballkam­p – det hjelper å kjenne trener og lagkamerat­ene dine og å ha hatt på seg fotballsko­ene for du sparker løs.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? TØFT LØP: Etter sommeren er det i dag et et tøft løp mot høstferien, som brukes som et hvileskjae­r for å snappe etter luften, skriver bystyrepol­itikerne Jana Midelfart Hoff og Henning Warloe (H).
FOTO: EIRIK BREKKE TØFT LØP: Etter sommeren er det i dag et et tøft løp mot høstferien, som brukes som et hvileskjae­r for å snappe etter luften, skriver bystyrepol­itikerne Jana Midelfart Hoff og Henning Warloe (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway