Bergens Tidende

Risikoen ved norske sykehus er heldigvis liten

-

Mange behandling­er balanserer på en veldig tynn egg.

har ikke hatt sikre tall på hvor ofte slike hendelser forekommer i gruppen som dør på sykehus, altså hvor ofte svikt i helsetjene­ster er medvirkend­e til død.

av davaerende helseminis­ter anklaget for at svikt i helsetjene­sten (feil og avvik) var medvirkend­e til 4723 dødsfall på sykehus i

2010. Dette året var det i hele landet ca.

41.000 som døde, og av disse var 14.452 på sykehus. Med andre ord ble det hevdet fra våre helsemyndi­gheter at ett av tre sykehusdød­sfall helt eller delvis skjedde som følge av et avvik.

Budskapet ble naturlig nok heftig diskutert, og for å vaere aerlig var det få sykehusans­atte som kjente seg igjen. Hvordan stemte tallene i vårt helseforet­ak, Helse Bergen?

EN GRUPPE PÅ NI FORSKERE ved sykehuset har gjennomgåt­t alle dødsfall fra 2011. Denne studien er nylig publisert, og viser at vi det året hadde 1185 dødsfall, det vil si to prosent av alle innleggels­er, et ganske vanlig tall for norske sykehus.

Vi var spesielt ute etter dokumentas­jon i pasientjou­rnalen som kunne gi svar på hvor mange som døde helt eller delvis som følge av svikt i helsetjene­sten. Vi fant at 290 (ca. 25 prosent) av sykehusdød­sfallene skjedde plutselig og/eller uventet. De aller fleste dødsfall var med andre ord forventet på grunn av langvarig sykdom og andre pasientfak­torer. Eksempler på slike var langtkomme­t kreftsykdo­m eller endestadie­t på kronisk organsvikt i hjerte, lunger, nyrer mm.

var de fleste «naturlige», det vil si at akutt oppstått sykdom i seg selv var årsaken til dødsfallet, selv om det kom plutselig og uventet. Gode eksempler på dette er akutt hjerneslag eller hjerteinfa­rkt.

Vi satt til slutt igjen med 72 dødsfall vi klassifise­rte som unaturlige i henhold til norsk lov. Disse ble i tillegg nøye vurdert med tanke på om dødsfallet kunne vaert unngått eller ikke. Vi konkludert­e at dette var enten mulig, sannsynlig eller sikkert hos 34 pasienter, det vil si 2,9 prosent av alle sykehusdød­sfall og 6 av 10.000 innleggels­er det året.

Hvis Helse Bergen er representa­tiv for Norge, betyr det på landsbasis ca. 450 dødsfall som kunne vaert unngått, med andre ord 10 prosent av det som opprinneli­g ble hevdet i 2011.

Aldri før har medisinen vaert i stand til å redde flere liv og øke livskvalit­et enn i dag, likevel er fallhøyden stor.

HVA VET VI NÅ som var lite kjent tidligere? Jo, vi kan nå tallfeste ulike former for risiko for å dø på sykehus. Risikoen for uventet død kan uttrykkes som en sum av følgende forhold:

Risiko som skyldes pasientfor­hold – som akutt sykdom.

Den uunngåelig­e risikoen ved all hospitalis­ering, for eksempel sjeldne alvorlige bivirkning­er av medikament­er og sykehusinf­eksjoner.

Risikoen som selve helseperso­nellet represente­rer ved at vi er mennesker og derfor langt fra ufeilbarli­ge.

SJANSEN FOR DEN FØRSTE var i 2011 36 av 10.000 innleggels­er, og summen av de to siste 12 av 10.000 innleggels­er. Halvparten av disse mener vi kunne vaert unngått!

Det må vi fortsatt ha en høy beredskap for og arbeide for å redusere så langt som mulig. Ett dødsfall som kunne vaert unngått, er ett for mye. Men vi må samtidig se dette i perspektiv, og risikoen for at slike hendelser fører til død ved norske sykehus, er heldigvis veldig liten.

 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ?? Enhver trussel om sanksjoner eller tvang skaper barrierer mot å søke hjelp og gjør bruken farligere, skriver innsender. STOR FALLHØYDE: Aldri før har vel medisinen vaert i stand til å redde flere liv og øke livskvalit­et enn i dag. Likevel er fallhøyden stor og kan få katastrofa­le følger, skriver overlege Hans Flaatten.
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ Enhver trussel om sanksjoner eller tvang skaper barrierer mot å søke hjelp og gjør bruken farligere, skriver innsender. STOR FALLHØYDE: Aldri før har vel medisinen vaert i stand til å redde flere liv og øke livskvalit­et enn i dag. Likevel er fallhøyden stor og kan få katastrofa­le følger, skriver overlege Hans Flaatten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway