Bergens Tidende

Medisin til én million pr. sprøyte gir Serenne nytt håp

For første gang fins det et legemiddel mot den sjeldne muskelsykd­ommen Serenne Vikebø (16) lider av.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto TOR HØVIK

I gangen hjemme hos familien Vikebø på Hylkje henger bildet av en lubben baby, som ligger med løftet hode og ser rett på fotografen. Bildet er tatt da Serenne var et halvt år gammel. Den gang kunne hun rulle rundt og holde hodet selv.

Like etter fikk Serenne diagnosen spinal muskelatro­fi (SMA), en sjelden genetisk lidelse som fører til at muskulatur­en svekkes. SMA kommer i tre grader. Barn med SMA 1 blir sjelden mer enn to år gamle.

Serenne har grad en til to. 16 år gammel kan hun så vidt bevege venstre arm og trenger hjelp til alt. Om natten har hun våken vakt som passer pusten hennes.

Matte og innebandy

Det lille Serenne har igjen av krefter, bruker hun godt. Med venstrehån­den styrer hun stødig rullestole­n og taster med elegant lakkert negl på mobilen, som står festet ved venstre armlene.

16-åringen går i første klasse på Knarvik videregåen­de og elsker matte og spansk. På fritiden er hun med venner og spiller innebandy.

Mandag skal Beslutning­sforum si ja eller nei til om norske sykehus skal bruke legemiddel­et Spinraza, den første medisinen som kan hindre at musklene til SMA-pasienter slutter å virke. Noen har endatil gjenvunnet tapt styrke med Spinraza.

Serenne setter sin lit til at Beslutning­sforum lander på ja.

– Lite betyr mye

e–Bare litt bedring gjør en stor forskjell. Hvis jeg kunne puste litt bedre, få litt høyere stemme og litt sterkere armer og bein, ville det vaert en stor forandring. Da kunne jeg tegne, skrive og kanskje spise selv, sier Serenne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway