Bergens Tidende

Statsråd vil verne flere eiketraer for å hindre insektdød

- INGER LISE HAMMERSTRØ­M inger.lise.hammerstro­m@aftenposte­n.no

Miljøminis­teren utvider vern av hule eiketraer. – Puslete tiltak, svarer miljøorgan­isasjonen Sabima.

– Det er jo veldig skremmende tall, sier klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) om insektstud­ien som ble presentert denne uken.

Der kom det frem at over 70 prosent av insektene hadde forsvunnet fra tyske naturreser­vat de siste 27 årene. Forskerne mener årsaken er økt press på biomangfol­det fra jordbruk, skriver Aftenposte­n.

Det fikk Helgesen til å reagere. Nå vil han utvide vern av hule eiketraer.

– I et hult eiketre lever 1500 forskjelli­ge arter, deriblant mange insekter. Vi vil nå øke vernet av disse traerne til også å gjelde traer som står i randsoner og alleer, sier Helgesen.

En del eiketraer i Norge er allerede omfattet av to vern: utvalgt naturtype og traer i produktiv skog. I produktiv skog omfatter det 4000 traer.

– Veldig tamt

Generalsek­retaeren i Samarbeids­rådet for biologisk mangfold (Sabima), Christian Steel, lar seg ikke imponere over Helgesens tiltak.

– Hvis dette er responsen fra regjeringe­n på at kanskje over halvparten av insektene våre er i ferd med å forsvinne, så er dette veldig tamt, sier han.

Rett etter at statsbudsj­ettet ble offentligg­jort, var Steel ute og kritiserte Regjeringe­ns kutt på 200 millioner kroner fra posten om vern av biologisk mangfold i Norge.

– I Norge har vi 200 arter som står på den mest akutte listen for å bli reddet, blant dem mange insekter. Med dette statsbudsj­ettet får vi knapt reddet én eller to arter, sier Steel.

– Da blir det puslete å bevare noen eiketraer, selv om det er bra, legger han til.

– Historisk økning i skogvern

– I eiketraer har vi et av de viktigste levemiljøe­ne for bitte små, men viktige arter. Det har vaert et gap i vernet av disse traerne, som vi nå tetter med et utvidet vern, sier han.

– Men det er klart, det er ikke det som løser mangfoldsk­risen, legger han til.

Han mener Steels beregninge­r for kutt i vern av biologisk mangfold, ikke er korrekte.

Regjeringe­n har i årets statsbudsj­ett foreslått å kutte 50 millioner kroner til skogvern og 33 millioner kroner fra vannmiljøt­iltak. Truede arter får et kutt i budsjettpo­sten på 10 millioner kroner. Ministeren kuttene slik:

– Bevilgning­ene til skogvern er mer enn doblet de siste fire årene, og på vannmiljøt­iltak er innsatsen i fireårsper­ioden nesten tredoblet. På posten for truede arter har det vaert underforbr­uk.

– Er du trygg på at din regjering gjør nok for å bevare insektene, og få opp bestandene igjen?

– Jeg er trygg på at vi sammen med Venstre og KrF kraftfullt har styrket innsatsen når det gjelder vern av skog og vann og miljø. Vi har dessuten lagt inn forslag til forbud mot nydyrking av myr, som er viktig tiltak for klimaet og et naturmangf­old.

forsvarer

– Enighet på Stortinget

Ifølge FNs konvensjon for biologisk mangfold skal vi stanse tapet av biomangfol­d innen 2020. Steel mener det ser dårlig ut for norsk naturmangf­old med tanke på årets budsjett.

 ?? ARKIVFOTO: ØRN E. BORGEN, NTB SCANPIX ?? NYE FUNN BEKYMRER: Eiketraer, som dette gamle treet på Ringerike, er en viktig biotop for insekter.
ARKIVFOTO: ØRN E. BORGEN, NTB SCANPIX NYE FUNN BEKYMRER: Eiketraer, som dette gamle treet på Ringerike, er en viktig biotop for insekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway