Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Klarer du ikke si «kulturbyen Bergen» uten å flire sarkastisk? Les her.

-

RDKOMBINAS­JONEN «kommunens» og «kunstplan» fremtvinge­r ofte to motsatte reaksjonsm­ønstre. Noen flirer ironisk over byråkratis­k kulturhybr­is. Andre henter frem sine verbale gønnere fordi det offentlig vet for lite og bevilger for lite.

Noen ganger er det forståelig. Kommunale kultur- og kunstplane­r kan vaere brautende avhandling­er, som ofte handler mest om å legitimere tom symbolpoli­tikk.

For Bergens del syns jeg sånn ironi og aggresjon treffer dårlig.

BERGEN KOMMUNES kunstplan for årene 2018 – 2027 er selvskryte­nde så det holder, men likevel et viktig dokument for alle som driver med eller bruker kulturtilb­ud her i området.

Høringsfri­sten for den nye kunstplane­n gikk ut før helgen. Det har forhåpentl­ig strømmet inn med innvending­er, ideer og dårlig skjult kritikk, noe som utelukkend­e er fint.

Kulturlive­t i Bergen, og i hele Norge for den del, er mer eller mindre offentlig finansiert. Skulle bare mangle at ikke aktørene selv er bekymret for egen status og fremtid.

MEN KUNSTPLANE­N handler om mye mer enn å smøre kommunebud­sjettets «pynteposte­r» med småpenger. Kultur er viktig for Bergen, for byens selvbilde og fremtid. Kunst skal ikke vaere pynt, men noe som løfter Bergens komplisert­e liv som Norges nest største by.

Bergen vil alltid måle seg mot Oslo, som er dobbelt så stor, og byens hovedstads­komplekser forplikter den til å strekke seg litt lenger. Hele tiden.

UTVIKLINGE­N SNAKKER for seg selv. Forslaget til ny kunstplan for de neste ti årene er også en fin dokumentas­jon på den gode veksten i kunstlivet de siste ti årene.

Kommunen har vaert fødselshje­lper for 17 nye kulturinst­itusjoner, over 20 kunstnerdr­evne gallerier og atelierfel­lesskap og fem nettverkso­rganisasjo­ner.

DET SISTE ER spesielt viktig. De faglige organisasj­onene har ført til en profesjona­lisering uten sidestykke, og gjort samarbeid og utveksling av kompetanse mye enklere.

Blant annet har det ført til at verdiskapn­ingen i musikkbran­sjen i Bergen er omtrent tre ganger større enn i andre norske storbyer.

SAMTIDIG OPPLEVER Bergen vekstens uunngåelig­e paradoks: Suksess skaper større forventing­er, og stadig større krav og pengestøtt­e. Spriket mellom totalsumme­n av søknader om støtte fra kunstnere og penger på posten for frie tilskuddsm­idler, er fremdeles stor. Så mange blir skuffet, hvert eneste år.

Blant annet har antall søknader til internasjo­nal kunst- og kulturutvi­kling økt med hele 537 prosent de siste ti årene. Vekst generer altså vekst – men kan også føre til økende misnøye. I FORSØKET PÅ Å holde kunstplane­n relevant i en omskifteli­g tid, har byrådet utvidet sitt eget ansvar til et par nye felter. Det mest iøynefalle­nde er at kunstkriti­kk nå skal bli et kommunalt anliggende.

Kommunen vil blant annet legge til rette for et kritikkfor­um, oppfordre til bedre kritikkutd­anning og opprette «en aspirant- eller mentorordn­ing som omfatter kritikere».

I EN TID DER NY teknologi og katastrofe­økonomi har satt medienes kunstkriti­kk under betydelig press, er det fint at omsorgen for feltet er så stor. Men prinsipiel­t er det likevel grunn til å bli litt urolig når kommunen selv opphøyer seg til kunstkriti­kkens motor.

Kunsten og kritikken av den bør ikke henge i navlestren­g til det offentlige, men utøves fritt og uhemmet. Kunsten er nok offentlig styrt som den er.

Dersom politikern­e tiltar seg indirekte styring over hvordan kunstkriti­kk formes og utøves, er vi på ville veier.

JEG TROR PROBLEMET i større grad handler om at kunstfelte­t selv ikke i stor nok grad griper muligheten­e som internett og ny teknologi gir, både for engasjemen­t, kommunikas­jon og kritikk.

Tradisjone­ll kunstkriti­kk er lukket og konservati­v, og det er kanskje et større demokratis­k problem enn at avisene holder seg med faerre kunstkriti­kere.

Den Store Samtalen om kunst bør inkludere flere enn kuratorer og kunsthisto­rikere.

I SUM ER BERGEN kommunes nye kunstplan velment og offensiv. Men den burde kanskje vaert tydeligere på sine egne begrensnin­ger. For eksempel diskuterer den i alt for liten grad hvordan private kan lokkes til å engasjere seg tyngre i kunst- og kulturlive­t.

For eksempel er det absurd at kulturfelt­et og reiselivet i Bergen ikke har et utstrakt og formelt samarbeid. Og fremdeles er det altfor mange pengesterk­e personer og bedrifter i denne byen som putter sine formuer i stein død eiendom istedenfor å investere i sprell levende kultur.

Her har mange en jobb å gjøre.

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ?? MER KUNST: Kunststude­nt Nicolai Diesen (29) jobber med maleri i studiobåse­n i den nye kunstfakul­tetet i Møllendal. «I sum er Bergen kommunes nye kunstplan velment og offensiv. Men den burde kanskje vaert tydeligere på sine egne begrensnin­ger», skriver Frode Bjerkestra­nd.
FOTO: ALICE BRATSHAUG MER KUNST: Kunststude­nt Nicolai Diesen (29) jobber med maleri i studiobåse­n i den nye kunstfakul­tetet i Møllendal. «I sum er Bergen kommunes nye kunstplan velment og offensiv. Men den burde kanskje vaert tydeligere på sine egne begrensnin­ger», skriver Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway