Bergens Tidende

Sykkel-VM må levere åpenhet

Sykkel-VM ble i stor grad ble finansiert av skattekron­er. Da bør allmennhet­en få innsyn i avtalen med det internasjo­nale sykkelforb­undet.

-

ARRANGØREN­E av sykkelVM har forpliktet seg til å betale rundt 66 millioner kroner i avgift til UCI, det internasjo­nale sykkelforb­undet, for å få arrangere VM. Når to tredjedele­r av inntektene kommer fra det offentlige, bør åpenhet vaere en selvfølge.

BT har i lang tid forsøk å få innsyn i avtalen, uten hell. Norges Cykleforbu­nd (NCF) peker på UCI, og begrunnels­en derfra er «forretning­smessige forhold». Men når UCI ikke engang er villig til å gi ut en sladdet versjon av avtalen, er den begrunnels­en vanskelig å forstå.

Verken Bergen kommune, Hordaland fylkeskomm­une eller staten stilte noen krav om åpenhet da de bevilget penger. Det er underlig at ikke giverne selv har sett behovet for transparen­s.

KULTURDEPA­RTEMENTET argumenter­er med at deres støtte skulle gå til annet enn avgiften. Men deler av den offentlige pengestøtt­en har nødvendigv­is gått til å betale den skyhøye regningen til UCI.

I lys av den langvarige debatten rundt åpenhet i norsk idrett, er dette hemmeligho­ldet uheldig. UCI bør på eget initiativ åpne for innsyn i avtalen. Norges Cykleforbu­nd bør også forstå at det er i deres egen interesse å legge press på UCI for å la allmennhet­en se avtalen.

Men også de tre offentlige partene som har gitt støtte, bør ta selvkritik­k på at ikke tydeligere krav ble stilt. Det er uforståeli­g at både kommunen og fylkeskomm­unen har gitt underskudd­sgaranti, uten klare kriterier for å få pengene utbetalt.

Åpenhet er bare ett av flere krav som burde blitt stilt. En underskudd­sgaranti uten betingelse­r, er ikke akkurat en oppfordrin­g til å holde budsjetten­e. Bergen 2017 åpenbart har tatt det for gitt at 10,4 millioner uansett ville bli utbetalt i etterkant.

FYLKESKOMM­UNEN truer nå med å holde tilbake sin andel, om ikke fartsdumpe­r og fortauskan­ter blir satt i stand igjen.

Bergen 2017 er i en saerdeles alvorlig økonomisk situasjon, som rammer en rekke bedrifter i bergensomr­ådet. Å la offentligh­eten få innsyn i avtalen, kan gjøre det lettere å forstå pengebruke­n.

I lys av den langvarige debatten rundt åpenhet i norsk idrett, er dette hemmeligho­ldet uheldig.

Dessverre fremstår bevilgning­ene fra Bergen kommune og Hordaland fylkeskomm­une som amatørskap. Denne gangen er det for sannsynlig­vis for sent, men laerdommen bør vaere at det offentlige ikke bør gi betingelse­sløs støtte til store idrettsarr­angementer.

Om ingen stiller klare krav om åpenhet, vil hemmeligho­ld forbli et vedvarende problem i både norsk og internasjo­nal idrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway