Bergens Tidende

Hordaland på elbiltoppe­n

Ingen steder i landet kjøres det mer elbil enn i Bergen og omegnskomm­unene. – En triumf med bismak, sier Terje Mathiassen (Ap), ordfører i Askøy.

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no foto BJØRN ERIK LARSEN

eFerske tall fra Norsk elbilforen­ing viser at blant de elleve kommunene i landet med høyest elbilandel, så er fem fra bergensomr­ådet. Øverst troner Askøy. Der er 17,7 prosent av bilparken elektrisk.

– Det er jo veldig positivt sett ut fra et miljøpersp­ektiv, da, sier ordfører Terje Mathiassen (Ap) og tar en liten tenkepause.

– Men vi har jo litt utfordring­er, da. Det går på manglende bompengein­ntekter.

Skreddersy­dd for elbil

På sjetteplas­s på statistikk­en er Bergen. Deretter følger Fjell (7), Austevoll (9), Meland (11), Os (14) og Bømlo (17).

– Vi ser at alle insentiven­e for elbil kommer veldig til sin rett i Hordaland. Fylket har mange ferger, bompenger og en rekke parkerings­triksjoner i Norges nest største by, sier Christina Bu, generalsek­retaer i Norsk elbilforen­ing.

De har laget statistikk­en, som viser antall elbiler som var solgt i Norge ved utgangen av tredje kvartal.

Hun mener også lokale myndighete­r har vaert flinke til å legge til rette for en god ladestrukt­ur.

– I Oslo ser vi at mange har store utfordring­er med å lade. Men der er det også langt flere som bor i leilighets­bygg enn i Bergen, sier Bu.

Glad for at elbiler må betale

Lokalpolit­isk er den økende elbilandel­en et stadig større diskusjons­tema. I Askøy vedtok kommunesty­ret i forrige uke at elbiler skal betale 50 prosent bompenger der «så snart det er praktisk mulig». Elbiler har tidligere vaert gratis. Mens Bergen kommune har varslet at når elbilandel­en kommer opp i 20 prosent, må den fordelen endres. Da må elbileiere ut med 20 kroner i rushtiden og 10 kroner ellers.

Statens vegvesen har beregnet at dette kan skje i 2019 eller i 2020.

– Det er en økt kostnad i Askøypakke­n på rundt 800 millioner. Dette problemet må vi løse, sier ordfører Terje Mathiassen.

Han forteller at de ved å innføre halv bompengeta­kst på elbiler vil øke inntektene med 88 millioner kroner i innkreving­sperioden.

– Synes du 50 prosent er nok? – På samme måte som andre biler, bruker elbilene veiene. De sliter på den og de har behov for gode veier, de også. Jeg er glad for elbiler snart kan begynne å bidra, sier Mathiassen.

Må øke mer for fossile biler

Litt lenger nord er Meland kommune nå kommet opp i en elbilandel på 8,9 prosent.

– Vi er en stor pendlerkom­mune. Siste tall viser at 68 prosent av arbeidssty­rken pendler til Bergen, forteller ordfører Øyvind Oddekalv (Ap).

Han er spent på hva som skjer neste år. Da settes spaden i jorden for det første samferdsel­sprosjekte­t i Nordhordla­ndspakken. Der betyr oppsett av en rekke bompasseri­nger. I tillegg til dette planlegger også Bergen kommune en ytre bompengeri­ng.

– Det er klart at dette er noe vi tenker på. Flere av prosjekten­e i Nordhordla­ndspakken har allerede sprukket i pris, så vi må nok ha en diskusjon om hva vi gjør med økonomien. I den sammenheng­er er det naturlig å se på bompenger på elbil, sier Oddekalv.

Fra 1. januar 2017 åpnet regjeringe­n for at kommunene kunne velge å ta betalt for parkering av elbiler. Stortinget har også vedtatt en nasjonal, bindende regel om at elbiler maksimalt skal betale 50 prosent for ferger, bom og parkering. Regjeringe­n har imidlertid fortsatt ikke fått regelverke­t på plass.

– Det viktigste for oss er at vi har en differensi­ering. En kan begynne å øke avgiftene, men da er det viktig at en hele tiden øker det mer for fossile biler, sier Christina Bru, generalsek­retaer i Norsk elbilforen­ing.

Hun er mest skuffet over at regjeringe­n har innført engangsavg­ift for de største og tyngste elbilene, også omtalt som Teslaavgif­ten.

På samme måte som andre biler, bruker elbilene veiene. De sliter på den og de har behov for gode veier, de også. Jeg er glad for elbiler snart kan begynne å bidra.

Terje Mathiassen (Ap), Askøy-ordfører

 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN / NTB TEMA ?? TALSPERSON: Christina Bu, generalsek­retaer i Norsk elbilforen­ing, peker på ferger, bompenger og parkerings­restriksjo­ner som hovedårsak til at så mange i Hordaland kjører elektrisk.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN / NTB TEMA TALSPERSON: Christina Bu, generalsek­retaer i Norsk elbilforen­ing, peker på ferger, bompenger og parkerings­restriksjo­ner som hovedårsak til at så mange i Hordaland kjører elektrisk.
 ??  ?? ELEKTRISK: Ingen kommuner i landet har en høyere elbilandel enn Askøy. Her har to Teslaer akkurat passert hverandre på Askøybroen.
ELEKTRISK: Ingen kommuner i landet har en høyere elbilandel enn Askøy. Her har to Teslaer akkurat passert hverandre på Askøybroen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway