Bergens Tidende

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke måtte tro at jeg kunne jobbe slik de gjorde på Kripos

Da Kenneth Berg varslet om dårlig etterforsk­ning i Reidar Osen-saken, skal han ha fått beskjed om at bergenspol­itiet ikke var «bygget» for slike saker.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no CHRISTIAN NICOLAISEN foto ADRIAN B. SØGNEN

e– Det enkleste hadde vaert å sitte stille, men det klarte jeg ikke, sier voldsetter­forsker Kenneth Berg i bergenspol­itiet.

Han varslet i april i år sin arbeidsgiv­er om mangelfull etterforsk­ning av en sak som han selv var sentral i. Det startet 9. desember 2015. Da ble kunsthandl­er og forretning­smann Reidar Osen overfalt i Bergen sentrum, bortført og mishandlet. Han ble alvorlig skadet.

Umiddelbar­t etter overfallet ga Osen politiet navnet på en mann han mente han kjente til, eller var identisk med, den som sto bak overfallet. Mistanken gikk mot et rumensk miljø.

Flere personer var siktet, og én ble gjenkjent av Osen i en stemmekonf­rontasjon.

– Jeg var under press

Denne mannen var i politiets varetekt, men ble løslatt. Ansvaret for saken ble flyttet over på Kenneth Berg, som hadde vaert med på etterforsk­ningen fra starten av.

Han har arbeidet i tolv år på vold/sedelighet­sseksjonen på politistas­jonen i Bergen sentrum og hatt ansvar for savnetsake­r i ni år.

– Først ble jeg sittende alene med saken og ansvaret det medfører. Så fikk jeg kritikk for at jeg arbeidet med den. Påkjenning­en ble for stor, og jeg bestemte meg for å varsle.

Han står frem i BT fordi han mener politiet informerte internt om varslingsg­ruppens konklusjon uten at han var informert eller hadde fått mulighet med å komme med tilsvar.

– Jobber ikke i Kripos

20. juli i fjor var Berg i møte med

 ??  ?? VARSLER: Kenneth Berg har varslet om det han mener er mangelfull etterforsk­ning i den såkalte Reidar Osen-saken.
VARSLER: Kenneth Berg har varslet om det han mener er mangelfull etterforsk­ning i den såkalte Reidar Osen-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway