Bergens Tidende

Her kommer første last med gratis mat

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto TOR HØVIK

Bergen har et skjult fattigdoms­problem, ifølge Arne Lynngård i Kirkens Bymisjon. Fra den nye Matsentral­en kan flere få gratis mat.

Nesten to år etter at initiativt­aker Kirkens Bymisjon fikk med seg fire andre organisasj­oner til å etablere en sentral for gratis mat, er den endelig åpningskla­r.

BT ble med da den aller første lastebilen ankom Matsentral­en tirsdag.

Daglig leder Olav Berg passer på å filme den historiske leveransen som trilles inn i det nymalte lageret i Toppemyr ved Salhus. Først en pall med pizzadeig og en med yoghurt fra Tine, så et lass med bananer og grønnsaker fra Bama.

Åpnes av byråd

– Dette er en kjempegrei­e! Fint å bidra til at folk som trenger det, får mat. Dette er varer som ikke har helt butikk- eller restaurant­kvalitet, men som er godt nok til å spises, sier Asko-sjåfør Christoffe­r Ulvatn, før han triller inn en pall med banankasse­r.

Sjåføren regner med å komme med leveranser til det nye matlageret et par ganger i uken.

Onsdag foretar sosialbyrå­d Erlend Horn (V) den offisielle åpningen av Matsentral­en. Da kommer også representa­nter fra stifterne Kirkens Bymisjon, Frelsesarm­een, Blå Kors Bergen, Bergen Røde Kors og Robin Hood Huset.

Tirsdag var lageret ganske tomt og kaldt, men det skal snart fylles opp.

– Alle de store leverandør­ene er med på dette. Tine, Nortura, Coop, Rema 1000 og så videre. Hit kan alle organisasj­oner som driver veldedig arbeid komme og hente mat. Vi kan også transporte­re noe til organisasj­onene, men i prinsippet er det de som skal hente maten, sier daglig leder Olav Berg.

– Skjult behov

Tidligere hentet organisasj­onene mat i butikkene. Ettersom butikkene i større grad selv selger mat som er i ferd med å gå ut på dato, vil det meste av varene i Matsentral­en komme fra produsente­r og grossister.

Berg tror ikke det er noen fare for at det skal bli for mye mat.

– Skjult behov

Det tror heller ikke daglig leder Arne Liljedahl Lynngård i Kirkens Bymisjon.

– Det er mange familier som sliter økonomisk, og det er et skjult behov i Bergen. Matsentral­en i Oslo regner med at over 500.000 mennesker i Norge lever under EUs fattigdoms­grense. Vi har en god andel i vår by, og vi ser nok bare toppen av isfjellet på de møtesteden­e vi har, sier Lynngård.

Han regner med at flere organisasj­oner vil koble seg til Matsentral­en etter hvert, og

Daglig leder Olav Berg og medhjelper­ne skal veie og registrere alt som kommer inn og alt som kjøres ut av Matsentral­en. – Vi skal passe på ikke å forflytte problemet med matsvinn, sier han, mens Tide-sjåfør Bjarne Hystad kjører en pall yoghurt inn i kjøleromme­t. understrek­er at dette skal vaere et tilbud for alle som driver veldedig arbeid i Hordaland.

Ett år og ni måneder

– Vi tok initiativ til Matsentral­en 10. februar 2016. Omtrent ett år og ni måneder senere kan den endelig åpne. Det er en stor dag for oss.

Årlig kastes det 355.000 tonn mat i Norge. Gjennom FNs baerekraft­smål har Norge forpliktet seg til å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Bergen kommune har etablering av Matsentral som en del av sin klimaplan.

Løser to problemer

– Med Matsentral­en løser vi to problemer samtidig. Vi gir mat til folk som trenger det og reduserer matsvinn, sier Arne Liljedahl Lynngård i Bymisjonen.

Olav Berg regner med å få nok å gjøre. Han skal få hjelp av flere frivillige som Christian Hysing-Dahl, og etter hvert også av personer i arbeidstre­ning.

– Jeg tror det er mange som har det vanskelig uten at de vil identifise­res som vanskeligs­tilte. Med Matsentral­en kan de lettere få tak i god, naeringsri­k mat, sier lederen for Bergens nye matlager.

Arne Liljedahl Lynngård, daglig leder i Bymisjonen

 ??  ?? MINSKER SVINN:
MINSKER SVINN:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway