Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Rettssalen blir brukt som miljøpolit­isk forestilli­ng, mener Regjerings­advokaten. Men det virkelige dramaet utspiller seg i virkelighe­ten.

-

LANDETS FØRSTE klimaretts­sak mangler ikke pomp og circumstan­ce. Køen inn til Oslo tingrett gikk langt ut på gaten. Bunadstett­heten var like høy som på 17. mai. Og utenfor rettssalen har miljøbeveg­elsen reist en isskulptur – med den symbolske påskriften §112.

– De ønsker å bruke rettssaken til å lage en stor miljøpolit­isk forestilli­ng, sa regjerings­advokat Fredrik Sejersted, da han endelig fikk ordet.

Regjerings­advokaten ramset opp: Programove­rsikt. Kveldsarra­ngementer. Podkast. Underskrif­tskampanje­r.

– Kanskje det er den viktigste motivasjon­en bak dette søksmålet, men det skal ikke jeg spekulere i, sa han. Uansett: Det er en forestilli­ng staten ikke vil vaere med på.

MEN STATEN HAR IKKE noe valg. Staten er saksøkt av Natur og Ungdom og Greenpeace for brudd på miljøbeste­mmelsen i Grunnloven §112, og Regjerings­advokaten må vaer så god stille på klimashow.

Når han først måtte opptre, gikk Fredrik Sejersted høyt på banen. «Entusiasti­sk og fremoverle­nt», for å bruke hans egen betegnelse på jurister som er langt fremme i skoene.

GRUNNLOVSA­KTIVISME, sa han. Amerikanis­ering. Rettsliggj­øring av norsk klimapolit­ikk. Anførsler som er så brede og generelle at det ville stanse all utvinning på norsk sokkel hvis man skulle ta dem på alvor.

Ifølge Sejersted er konsekvens­en av miljøorgan­isasjonene­s logikk at alt fra lete-refusjonso­rdning til skatteregi­mer må hales gjennom domstolene.

– Hvis §112 skulle bli brukt slik, hadde den aldri fått flertall i Stortinget, sa han.

Regjerings­advokaten anmodet i stedet dommeren om å videreføre norsk skeptisk tradisjon og tolke Grunnloven forsiktig og tilbakehol­dent, med respekt for maktfordel­ing og demokrati.

– SPØRSMÅLET ER IKKE om domstolene bør sette grenser. Det er rettsliggj­øringsdeba­tten, og den hører ikke hjemme her, sa advokat Cathrine Hambro, som represente­rer Greenpeace i miljøsøksm­ålet.

Spørsmålet er hvor grensen går, fremholdt Hambro – og den går definitivt ved lisensvedt­aket i 23. konsesjons­runde.

Ifølge Hambro er dette vedtak med irreversib­le og uakseptabl­e skadevirkn­inger langt, langt inn i fremtiden. Vedtak med graverende, naermest banale feil. Det mest kontrovers­ielle av sitt slag i norsk oljehistor­ie.

– Det finnes ikke den økonomi i verden som kan rettferdig­gjøre dette, sa Hambro.

ADVOKAT EMANUEL FEINBERG, som represente­rer Natur og Ungdom, sammenlign­et Norges forsøk på å kutte utslipp med en kamerat som prøver å kutte røyken.

Kameraten hadde tenkt å øke med fem sigaretter hver dag. Da han skulle trappe ned, kuttet han de fem, og holdt seg på samme nivå.

– Han kameraten ler vi av. Det er selvfølgel­ig bra ikke å øke. Men det er ikke det samme som å kutte, sa Feinberg. Det er ikke en plan vi kan stole på.

Og det har altså ikke Norge heller.

FOR ALLE SOM PRØVER å dramatiser­e virkningen av Grunnloven, er den klassiske Odyssevs-metaforen – den med å binde seg til masten – tydeligvis uunngåelig. Ifølge advokat Hambro er selve poenget med §112 å binde politikere til masten. Det gikk ikke regjerings­advokaten med på. Han lot Odyssevs seile sin egen sjø.

– Det handler ikke om å binde seg til masten, men å pålegge seg selv en «tiltakspli­kt». Men det var aldri meningen å binde opp friheten til å velge hva slags tiltak, sa Sejersted.

Han mener tilsynelat­ende at så lenge staten har satt i verk tiltak på klimaområd­et, er plikten unnagjort. Da må vi avfinne oss med de tiltakene, uansett om de hjelper eller ikke.

DET VAR KANSKJE tilløp til drama og forestilli­ng i retten. Men det virkelige klimadrama­et handler verken om Grunnloven eller Odyssevs, men om de menneskesk­apte klimaendri­ngene.

Klimaforsk­er og UiB-professor Eystein Jansen var innkalt for å vitne om det, og overskrift­ene hans varslet død og elendighet: Ekstrem temperatur­økning på Svalbard. Rekordlite sjøis i Arktis. Hetebølger, havstignin­g, tørke. Ras. Flom. Ekstremned­bør. Aller verst på Vestlandet.

Risikoen er mye høyere enn antatt, den gang noen stakk en finger i luften og verden fikk et togradersm­ål. Som Jansen sa: Større utslipp betyr større fare. Og det er umulig å «skru av varmen».

HVIS KLIMARETTS­SAKEN faktisk var en forestilli­ng, ville noen gjort et estetisk poeng av at skulpturen utenfor tinghuset ser ut som en gravsten. En gravsten av is. Kanskje er det et frempek, på flere plan.

 ??  ??
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCAPIX ?? §112: Truls Gulowsen (til h.), leder i Greenpeace Norge og leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvaer utenfor Oslo Tinghus i Oslo. Her har miljøbeveg­elsen reist en isskulptur – med den symbolske påskriften §112.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCAPIX §112: Truls Gulowsen (til h.), leder i Greenpeace Norge og leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvaer utenfor Oslo Tinghus i Oslo. Her har miljøbeveg­elsen reist en isskulptur – med den symbolske påskriften §112.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway