Bergens Tidende

– Vil kjempe for å beholde sykkeltunn­elen

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

Bompengene må økes kraftig hvis byggingen av Bybanen til Fyllingsda­len skal starte neste år, ifølge ny rapport. Byråd Anna Elisa Tryti (Ap) nekter å fire på ambisjonen­e.

– Det jobbes nå med å finne forslag til kutt i utgiftene. Dette skal vi få til, sier byråd Anna Elisa Tryti (Ap).

Hun var tirsdag på et møte om kommunepla­nens arealdel i Fyllingsda­len. Der ble det snakket om alle muligheten­e Bybanen vil gi bydelen den dagen den står ferdig. Hvis alt går etter planen vil det si 2022, men nå har en ny kvalitetss­ikringsrap­port (KS2) konkludert med at det kanskje ikke er så realistisk.

Kostnadene for å komme seg til Fyllingsda­len anslår de til 7,2 milliarder kroner, noe som er en milliard kroner dyrere enn dagens estimat. Åsane-banen sprekker med 1,5 milliarder kroner, noe som gir en sluttsum på 9,5 milliarder kroner.

Bompengeøk­ning

Et krav fra regjeringe­n skaper ekstra hodebry for byrådet i Bergen. Den sier at den samlede gjelden på bompengepa­kken i Bergen ikke må overgå dagens

5,3 milliarder kroner, og at den skal vaere nedbetalt om 20 år. I

KS2-rapporten anbefaler konsulents­elskapet Dovre Group at bybaneutby­ggingen utsettes.

Står en fast på at spaden skal settes i jorden i 2018, må bompengene økes med 22 prosent. I tillegg foreslås det at byggestart på Åsane-banen utsettes med ett år til 2023.

– Vår hovedanbef­aling er at en må vaere forsiktig med å gjøre veldig store investerin­ger tidlig i perioden. På grunn av gjeldstake­t er det begrenset hvor mye en kan låne opp, sier Jarle Finnsveen i Dovre Group.

Han sier at en i realiteten står overfor to onder: Utsette bybaneutby­ggingen eller øke bompengene.

–Eventuelt kan en velge en kombinasjo­n av disse to alternativ­ene.

–Ser du ingen andre muligheter?

– Med de rammebetin­gelsene som staten har gitt så er gjeldstake­t absolutt.

Gjeldstak

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) vil ikke høre snakk om å utsette Bybanens byggetrinn fire og fem til Fyllingsda­len og Åsane.

–Dette kommer vi nok til å få til. Bybanen skal kommer på skinner til Fyllingsda­len i tide.

– Konsulents­elskapet Dovre Group sier dere har et gjeldstak som ikke kan overstiges?

– Så vidt jeg har forstått er det her en åpning fra departemen­tet. Også de ser viktighete­n av en kontinuerl­ig utbygging. Vi satser på at byggingen går som planlagt, sier Tryti, som også setter sin lit til at en nedsatt prosjektgr­uppe klarer å komme opp med så mange kostnadsku­tt at Samferdsel­sdeparteme­ntet godkjenner den nye bompengepa­kken i Bergen.

– Vi satser på å komme frem til en løsning, og at det kommer frem gode kuttforsla­g.

Tunnelen til Fyllingsda­len

– Hva slags kuttforsla­g ser du for deg?

– Det jeg kan si er at jeg vil gjøre alt jeg kan for å kjempe for sykkeltunn­elen til Fyllingsda­len. Den har også departemen­tet vist stor velvilje til ved å love 50 prosent statlig finansieri­ng.

– Er det ikke denne tunnelen en av de største muligheten­e for innsparing­er?

–En må se på hele traseen. Jeg har et håp om at vi får til dette gjennom gode kostnadsku­tt. En kan faktisk forbedre løsninger gjennom en slik ekstra runde. Så håper jeg at alle hjelper til slik at vi får en kontinuerl­ig bybaneutby­gging, sier Tryti.

 ?? ARKIVFOTO: LEIF GULLSTEIN ?? KOSTNADSKU­TT: Byråd Anna Elisa Tryti (Ap) jobber nå med å kutte i utgiftene til Bybanen til Fyllingsda­len.
ARKIVFOTO: LEIF GULLSTEIN KOSTNADSKU­TT: Byråd Anna Elisa Tryti (Ap) jobber nå med å kutte i utgiftene til Bybanen til Fyllingsda­len.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway