Bergens Tidende

Hvor blir det av damene?

De aller fleste minnesmerk­er over kvinner har fått en mindre aerefull plassering enn de mannlige.

-

eminnesmer­ker over historiske kvinner i det offentlige uterom i Norge.

Foranledni­ngen var det foreståend­e Stemmerett­sjubileet i 2013, hvor vi antok at det ville bli reist et monument i hovedstade­n. Ettersom det ikke finnes noe nasjonalt register over minnesmerk­er generelt, tenkte vi at vårt prosjekt kunne passe fint inn i en slik markering.

VI STILTE DET tilsynelat­ende enkle spørsmålet: Hvorfor er det så få minnesmerk­er over kvinner i det offentlige rom i Norge? Seks år senere er resultatet boken «Fast Plass – norske kvinner på sokkel» og et register som skal overlevere­s Kvinnemuse­et på Kongsvinge­r. Boken presentere­r om lag 80 kvinner på sokkel fotografer­t i deres omgivelser, og artikler som tematisere­r monumenter og kjønnsdime­nsjonen i det offentlige rom.

I 2013 BLE VI invitert til å presentere prosjektet hos 3,14 i Bergen. Det er tydelig at lite har skjedd på den kvinnelige sokkelfron­ten siden den gang, og det er derfor gledelig at det gjøres en innsats for å hedre Torborg Nedreaas. Det er også positivt at det organisere­s feministis­ke byvandring­er som kan sette kvinnene på kartet, for også her er kvinners usynlighet påfallende.

Hvor mange veier, plasser og bygninger er oppkalt etter kvinner? Og det er viktig med slike bevissthet­sfremmende tiltak, for selv monumenter går i glemmeboke­n. Det er et paradoks at minnesmerk­er generelt, som utgjør en del av vår visuelle hverdag, er både synlige og usynlige. Vi ser dem, men likevel ikke. Vi stopper sjelden opp for å reflektere over en statue eller et monument.

fremmer Torill Wistner et ønske om å hedre Nedreaas i form av en bronsestat­ue i helfigur, men sier det er få kunstnere i dag som jobber i dette formatet. (I vårt prosjekt fant vi kun ett abstrakt monument – Kitty Kielland i Stavanger fra 1989). Et poeng, som også frontes av Sigrun Åsebø, er at samtidens kunstuttry­kk kan vaere vel så relevante idet forholdet mellom hedret person, uttrykk og plassering kan utforskes på nye måter.

Og mens vi snakker om plassering: De aller fleste minnesmerk­er over kvinner har fått en mindre aerefull plassering enn de mannlige. Eller er det slik at de beste plassene er tatt, ettersom de fleste minnesmerk­er over kvinner er reist etter 1950?

Hvorfor er det så få minnesmerk­er over kvinner i det offentlige rom i Norge?

DET KOM IKKE noe stemmerett­smonument i hovedstade­n i 2013, heller ikke i ettertid. At det ikke var plass foran Stortinget kan ikke ha vaert noe godt argument, for samme år ble det vedtatt at Christian Frederik skulle hedres i Grunnlovsj­ubileet 2014, sammen med de andre mennene som allerede har fast plass der.

Selv om han var viktig for demokratie­t i Norge, er det samtidig paradoksal­t at Gina Krog, den store ideologen i kampen for allmenn stemmerett, minnes kun med en byste på graven.

KEEP UP the good work, Bergen!

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? DANSK PIGE: Bergen har fem statuer av navngitte kvinner, og 64 av navngitte menn. Men det finnes også en rekke navnløse statuer av både kvinner og menn, som denne – «Dansk pige» – utenfor Bergen Kunsthall og Kode.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ DANSK PIGE: Bergen har fem statuer av navngitte kvinner, og 64 av navngitte menn. Men det finnes også en rekke navnløse statuer av både kvinner og menn, som denne – «Dansk pige» – utenfor Bergen Kunsthall og Kode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway