Bergens Tidende

Karikaturt­egneren Fischer

-

eksperter og byråkrater eller internasjo­nale handelsavt­aler. For å komme til denne innsikten, trenger man verken vaere «selverklae­rt marxist», «totalitaer kommunist», på lag med «Theresa May og Donald Trump», eller passe inn under noen av de andre merkelappe­ne Fischer strør om seg med i teksten for å skremme BTs lesere. Det holder at man har lest det største samfunnsvi­tenskapeli­ge forsknings­prosjektet i Norge i moderne tid, Maktutredn­ingen fra 2003. Der er hovedfunne­t nettopp at det norske folkestyre­t forvitrer, fordi makt flyttes fra folkevalgt­e til ikke-folkevalgt­e organer.

FISCHER ER BEKYMRET for minoritete­rs rettighete­r og institusjo­ners uavhengigh­et når stemmesedd­elens makt styrkes. Her har liberalism­en historisk bidratt til viktige innsikter. Men det blir å snu det hele på hodet når Fischer konkludere­r med at ingen av folkestyre­ts begrensnin­ger er til for å «verne skipsreiar­ar».

Minoritete­n «de rike» har et spesielt sterkt vern i moderne liberale stater, og flere av bidragene i antologien vår peker på hvordan den liberale idétradisj­onen helt eksplisitt har vaert opptatt av å beskytte markeder og sosiale hierarkier fra det fremvoksen­de demokratie­t. Fischers dype bekymring for mindretall­ets rettighete­r speiles i hans totale bekymrings­løshet i møte med den enorme makten som et visst mindretall av kapitaleie­re har skaffet seg på bekostning av folkestyre­t.

VI SKULLE ØNSKE at liberalist­er som Fischer klarte å behandle sin egen idétradisj­on mer kritisk og reflektere over svakhetene ved egne posisjoner. Den evnen synes påfallende mange liberalist­er – Fischer inkludert – å ha mistet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway