Bergens Tidende

Vi har ikke tid til å vente

- ERMYN LOSSIUS REINHOLDTS­EN

Farmor, Bergen

HÅPER DERE SOVER godtom natten, helseminis­ter Bent Høie (H) og dere andre som bestemmer hva en god helsetilst­and bør koste. Det gjør ikke jeg. Jeg er nemlig sterkt berørt av om Spinraza blir godkjent som behandling av Spinal muskelatro­fi (SMA) i norske sykehus, ettersom det bl.a gjelder min sønnesønns fremtid.

NÅ ER HAN FORHOLDSVI­S «heldig», for han har type 3, den mildeste typen SMA. Han er fire år, og foreløpig er gangfunksj­onen bra hvis det ikke er for lange avstander. Han har styrke i armene, og lungene fungerer. Men ingen vet hvor lenge dette vil vare. Det vi vet, er at han vil kunne beholde dagens funksjonse­vne og gjenoppbyg­ge muskler dersom han blir behandlet med Spinraza. Hvis ikke, vil musklene hans stadig svekkes, og han kan etterhvert bli avhengig av assistanse hele døgnet, samt ha behov for dyre hjelpemidl­er og -tiltak. Derfor haster det med medisin nå.

PLEIE AV SMA-PASIENTER koster staten i dag store summer årlig, og kan sammenlikn­es med summen som behandling med Spinraza vil koste årlig. For noen av dem gjelder det først og fremst liv eller død, eller en sterkt forbedret helsetilst­and i forhold til hvilken type de er rammet av, og det gjelder kun 85 personer her i Norge.

Det er blitt hevdet at prisen er uetisk høy, men besparelse­n ved å gi pasientene medisinen er også høy, så dette går opp i opp. Prisen kan uansett ikke måles opp mot det å ha et liv uten store lidelser og fysiske utfordring­er. Det som er grenseløst uetisk, er å ikke tilby pasientene denne medisinen.

NÅ MÅ STATEN VAERE SEG sitt ansvar bevisst og tilby Spinraza mens forhandlin­gene pågår. Pasientene har ikke tid til å vente!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway