Bergens Tidende

Aina herjet hardest på Folgefonna skisenter

- KNUT LANGELAND knut.langeland@bt.no

– Vi er bare glad for mye vind og vaer om vinteren. Det lover bra for sesongen, sier daglig leder Andreas Skogseth.

Av alle målestasjo­ner i hele landet var det Folgefonna skisenter som målte den heftigste vinden da ekstremvae­ret Aina passerte, ifølge meteorolog­ene. Middelvind­en ble målt til 33,1 meter i sekundet. I enkeltkast var vindstyrke­n oppe i hele 44,8 meter pr. sekund. Middelvind­en tilsvarer orkan med god margin. Orkan starter på 32,6 sekundmete­r. 44,8 burde det kanskje vaert en annen beskrivels­e for.

Den daglige lederen bekymrer seg minimalt over at skisentere­t han administre­rer, var utsatt for den aller sterkeste vinden i hele landet.

Tror det har gått bra

– Webkamerae­t virker, og anlegget har strøm. Det er en god indikator på at dette har gått bra. Men vi kommer oss ikke opp før vaeret har roet seg enda litt mer, sier Skogseth.

Han antar at vaerstasjo­nen som meteorolog­ene har hentet sine ekstreme målinger fra, er den som ligger litt på siden av skisentere­t, knappe 1400 meter over havet. Skogseth sier at de ikke er uvante med ekstrem vind i området vinterstid.

– Som regel går det bra. Vi satser på at det har gjort det denne gangen også. Med både maskiner og utstyr.

Bunnen av skisentere­t ligger ca. 1200 meter over havet, toppen 270 meter høyere. Senteret åpner vanligvis i april og holder åpent til oktober, litt avhengig av snømengden­e.

– Nå har det snødd metervis allerede, så dette er løfterikt med tanke på sesongen som kommer. Vi er på god vei mot en bra sesong, sier Skogseth.

Hordaland fikk mest vind

Bygningsma­ssen består av et verksted og en kafé, i tillegg til noen brakker som tilhører breførerla­get. Alt dette står for en støyt, ifølge Skogseth.

Status etter to dager med storm og ekstremvae­r, viser at det var Vestlandet og Hordaland som vindmessig måtte tåle mest juling. Tre av de ti vaerstasjo­nene i Norge som målte sterkest vind i løpet av de to seneste dagene, befinner seg i Hordaland. Slåtterøy fyr (nr. tre på listen) i Bømlo kommune målte middelvind på 31,3, mens måleren på Fedje (nr. ti på listen) stoppet på 26,8, med kast på 34,8, tilsvarend­e full storm og orkan, henholdsvi­s.

Fagernesfj­ellet i Narvik kommune (nr. to på listen) målte middelvind tilsvarend­e den som ble på Folgefonna, 33,1 meter i sekundet. Her ble det sterkeste vindkastet målt til 38 m/s.

Kvamsfjell­et i Jølster er den eneste vaerstasjo­nen i Sogn og Fjordane som er inne på ti-på-topp-listen med en femteplass. Middelvind og kast ble her målt til henholdsvi­s 28,5 og 37,2 meter pr. sekund.

Listen forteller at det har vaert vindfullt over det meste av landet. Ti-på-topp-listen inneholder målestasjo­ner i Rogaland, Nordland, Telemark og Finnmark, i tillegg til Hordaland og Sogn og Fjordane.

 ??  ?? IKKE BEKYMRET: Andreas Skogseth, daglig leder ved Folgefonna skisenter, fotografer­t på Fonna en vakker sommerdag.
IKKE BEKYMRET: Andreas Skogseth, daglig leder ved Folgefonna skisenter, fotografer­t på Fonna en vakker sommerdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway