Bergens Tidende

Folkevalgt var siktet for misbruk av to gutter. Nå er han mistenkt for minst 15 andre overgrep.

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no CHRISTIAN NICOLAISEN

– Vi har kommet over veldig mange personer, sier politiadvo­kat om den omfattende sedelighet­ssaken.

Overgrepsa­nklagene mot den folkevalgt­e hordalands­politikere­n i 40-årene ble første gang omtalt i mai i år. Da var han aktiv både i kommunesty­re og i fylkesstyr­et for sitt politiske parti.

– Vi har avdekket en sak med stort omfang. Etterforsk­ningen har vaert utfordrend­e. Noen forhold ligger langt tilbake i tid, helt tilbake på 1980-tallet, og noen av dem er klart foreldet, sier politiadvo­kat Kristine Knutsen-Berge i Vest politidist­rikt.

Mannen er foreløpig siktet for flere overgrep mot barn under ti år.

Selv nekter mannen straffskyl­d.

Knutsen-Berge forteller at de så langt i etterforsk­ningen har vaert i kontakt med godt over 100 personer.

– Mange av dem er vitner. Men en god del navn har kommet opp også som fornaermed­e, altså mulige ofre. Siktede har hatt en relasjon til alle de fornaermed­e, men det er ikke snakk om egne barn.

– 10– 15 nye fornaermed­e

Det siste halvåret har etterforsk­erne jobbet videre med saken.

– Arbeidet har avdekket 10–15 nye fornaermed­e. Flere av dem hevder at de som barn ble misbrukt av mannen i 40-årene. Mistanken dreier seg om seksuell omgang og andre seksualfor­brytelser, sier Knutsen-Berge.

Ingen av de nye fornaermed­e er foreløpig tatt inn som en del av siktelsen. Knutsen-Berge sier de vurderer det fortløpend­e, men at mange saker fortsatt er under etterforsk­ning.

–Er det funnet noen forbindels­e mellom sakene og mannens rolle som politiker?

– Vi har ikke avdekket koblinger til politiske arrangemen­t eller miljøer.

Mannen skal i mange år ha vaert aktiv i flere frivillige organisasj­oner.

Aktiv i frivillig arbeid

Politikere­n er tidligere straffedøm­t. I 2002 ble han ifølge politiet domfelt for utuktig omgang med barn under 16 år.

Barnet fra denne saken er blant de mange vitnene i den nye etterforsk­ningen.

Einar Draegebø er bistandsad­vokat for fire fornaermed­e i denne saken. Han karakteris­erer saken som grov.

– Siktelsen omfatter svaert alvorlige overgrep som har pågått over tid og mot flere personer. Det er overgrep der den siktede har utnyttet sin posisjon. Han har fungert som tillitsper­son, og til dels som omsorgsper­son, for flere av barna.

Skulle vaert fanget opp

Draegebø sier at han har bedt politiet forsøke å kartlegge om den siktede har kunnet operere tilnaermet fritt som tillitsper­son i ulike frivillige organisasj­oner, helt uten sikkerhets­barrierer.

– Spørsmålet som også må avklares er om andre personer med ansvar eller tilsynsopp­gaver burde eller skulle ha fanget ham opp før overgrepen­e skjedde, sier bistandsad­vokaten.

Draegebø sier videre at han er tilfreds med politiets arbeid så langt, ikke minst fordi politiet har gått tilbake i tid for å kartlegge omfanget. Politiet har dessuten nedsatt en egen etterforsk­ningsgrupp­e, med bistand fra Kripos.

Siktet for overgrep mot gutt

Politikere­n ble pågrepet i april. Da ble det gjort beslag av flere tusen bilder hjemme hos ham. En del av dem var i kategorien overgrepsm­ateriale, og ifølge politiet har mannen i hvert fall delvis erkjent straffskyl­d for dette.

Da saken ble kjent var politikere­n formelt siktet for ett forhold, forteller Knutsen-Berge: Seksuell omgang med en gutt over en periode på ti år.

Gutten var bare fire år da det påståtte misbruket skal ha startet.

Noen uker senere ble siktelsen mot mannen utvidet til også å gjelde mangeårig misbruk av en annen gutt, fra femårsalde­ren til han var ni år.

Forsvarer kritisk til politiet

Da denne gutten ble voksen, oppsøkte han politiet og fortalte om overgrep han skulle ha blitt utsatt for på slutten av 1990-tallet og i begynnelse­n av 2000-tallet.

– Min klient nekter straffskyl­d. Siktelsen inneholder per nå to overgrepsp­oster, hvorav den ene ligger langt, langt tilbake i tid, sier mannens forsvarer, advokat Eirik Nåmdal.

Forsvarere­n legger til at han er svaert kritisk til hvordan politiet har gått frem i sin kontakt med vitner.

– De har gitt et premiss som sier noe om hva de er ute etter, og de har kontaktet dem om forhold som gjerne ligger 15– 20 år tilbake i tid, sier Nåmdal, som også har fremført denne kritikken i tidligere fengslings­møter.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterliger­e.

Sakkyndige er i gang med å vurdere siktedes psyke, ifølge politiet fordi det kan bli aktuelt å be om forvarings­straff i saken.

Etter planen skal saken vaere ferdig etterforsk­et i løpet av april

2018.

 ?? ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ?? STOR OVERGREPSS­AK: Politiet i Bergen har avdekket en ny, større overgrepss­ak, der en politiker og tidligere omsorgsper­son er siktet for overgrep mot et ukjent antall barn.
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ STOR OVERGREPSS­AK: Politiet i Bergen har avdekket en ny, større overgrepss­ak, der en politiker og tidligere omsorgsper­son er siktet for overgrep mot et ukjent antall barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway