Bergens Tidende

Vinden løyer og gir California en liten pustepause

Den kraftige Santa Ana-vinden begynte å løye lørdag, men faren for nye ukontrolle­rbare branner er ikke over i det sørlige California.

-

egrusomt å se levningene av de flotte dyrene.

– Det var ganske apokalypti­sk. Når du rører dem, er det bare aske, sa hun.

Prøver å begrense

Tusenvis av brannmenn jobbet lørdag intenst med å begrense brannene som hittil har lagt 700 bygninger i aske, fra palasslikn­ende villaer i hundremill­ionersklas­sen til fattigslig­e trailerhje­m.

Den fryktede Santa Ana-vinden sprer aske og glødende kullbiter når den pisker opp ilden med brå og kraftige vindkast.

– Brannmanns­kapene prøver å ligge i forkant så godt de kan. Men, som vi vet, når en tornado rammer Midtvesten, er det ikke noe å gjøre med den, og når en orkan rammer østkysten, kan den ikke stoppes. Det samme gjelder når Santa Ana-vinden kommer, sier Kendal Bortisser i California­s brannvernm­yndigheter.

Nye branner

Selv om noen kunne vende hjem lørdag, oppsto stadig nye branner. Vegetasjon­en er knusktørr, det har nesten ikke vaert nedbør, og vinden spås å nå opp i 80 kilometer i timen i kastene søndag.

Den første og største brannen i Sør-California oppsto mandag i Ventura og herjet i åsene og langs kysten, der flere små tettsteder sto i fare for å bli flammenes rov.

Nye bølger av evakuering­er har funnet sted langs kysten mot slutten av uken mens Venturabra­nnen naermet seg universite­tsbyen Santa Barbara.

Nasjonalpa­rk

I den lille turistbyen Ojai oppe i åsene fra kysten var luftkvalit­eten langt over den øverste grensen på grunn av røyken fra brannen som raste i skogvernom­rådet Los Padres National Forest.

Torsdag naermest eksplodert­e brannen ved San Diego. Fire sivile og to brannmenn fikk brannskade­r da brannen raserte en trailerpar­k for pensjonist­er.

Både guvernør Jerry Brown og president Donald Trump har erklaert unntakstil­stand i SørCalifor­nia.

Brannene i Sør-California er bare de siste i en sesong som er blitt ett av de verste brannårene på lenge. Så sent som i oktober mistet over 40 mennesker livet i storbranne­r i vindyrking­sområdene nord for San Francisco.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway