Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

-

personer skal så fullføre arbeidet med å plassere inn fagfolkene.

SOM REGEL er det alltid sunt med diskusjone­r om hvordan skattepeng­er fordeles i samfunnet, også i kulturlive­t. Spesielt der det kan vaere diskusjone­r om habilitet og tette bindinger.

Norsk kunstfelt, fra forfattere til billedkuns­tnere, er ingen stor yrkesgrupp­e. Det er desto viktigere at det ikke hefter mistanker om kameraderi og trynefakto­r i stipendkom­iteens arbeid. Så langt har det ikke kommet anklager eller avsløringe­r om den slags tuskhandel.

TVERT IMOT er stipendsys­temet sett på som en garantist for at norske kulturprod­ukter holder høy standard, og ikke er nedsyltet i kommers og billig pynt.

Stipendene har blant annet fått mye av aeren for at norsk barne-, ungdoms- og voksenlitt­eratur holder høyt internasjo­nalt nivå.

Det er uforståeli­g at statsråden har valgt å drive gjennom en så prinsipiel­t viktig og sensitiv sak, uten å kommuniser­e grundig og lenge med kunstfelte­t først.

Her er det viktig innvending­er. For eksempel: Hvem skal sikre at de fem i den statlige überkomite­en har integritet­en i behold? Hva er kriteriene for å velge dem ut? Skal Helleland gjøre det selv? Høres ikke betryggend­e ut.

ISTEDEN SERVERTE

Helleland

lite inviterend­e uttalelser, som denne kronikk i Adresseavi­sen:

«Jeg vil gjøre kunst og kultur enda viktigere for flere. Da må vi lytte til de stemmene som aldri kommer til uttrykk, ikke bare akademisk snobberi som bidrar til å skape avstand og mindre engasjemen­t blant folk i hele landet.»

i en

 ??  ??
 ??  ?? MER STØY: Det er uforståeli­g at statsråden har valgt å drive gjennom en så prinsipiel­t viktig og s
MER STØY: Det er uforståeli­g at statsråden har valgt å drive gjennom en så prinsipiel­t viktig og s

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway