Bergens Tidende

En pris etter Alfred Nobels hjerte

- JOHN GUNNAR MAELAND

Årets fredspris er også en manifester­ing av Nobelkomit­eens politiske uavhengigh­et.

Professor emeritus i sosialmedi­sin, UiB Nobels testamente. Konkret begrunner komiteen tildelinge­n slik: «(ICAN) ... får prisen for sitt arbeid med å påpeke de katastrofa­le humanitaer­e konsekvens­ene av enhver bruk av atomvåpen og for sin banebryten­de innsats for å få til et traktatfes­tet forbud mot slike våpen.»

ICAN HAR GITT et avgjørende bidrag til at mange stater, internasjo­nale organisasj­oner og andre aktører har erkjent at det finnes en universell humanitaer begrunnels­e for å forby atomvåpen, også for stater som ikke har disse våpnene. Sammen med den internasjo­nale Røde Kors-bevegelsen og en kjernegrup­pe av stater – ikke minst Norge under Stoltenber­g 2-regjeringe­n – har ICAN vaert en avgjørende kraft for å endre den politiske diskursen om atomvåpen fra å handle om sikkerhets­politiske argumenter til å ta de humanitaer­e argumenten­e på alvor.

ICAN har saerlig arbeidet for å få nedrustnin­gsdebatten til å ta utgangspun­kt i den katastrofa­le humanitaer­e trusselen som atomvåpen utgjør, ved å sette søkelys på deres unike ødeleggels­eskapasite­t. En enkelt atombombe kan umiddelbar­t drepe hundretuse­ner av mennesker og skade like mange. Skadeomfan­get vil bli så enormt at intet land har beredskap for å komme de rammede til unnsetning. Kjernefysi­ske våpen skiller ikke mellom sivile og militaere mål, faktisk er de nettopp laget for å ramme byer og sivilbefol­kninger. Følgelig vil atomvåpena­ngrep ramme medisinsk infrastruk­tur og ytterliger­e gjøre hjelpetilt­ak umulige.

UT OVER DE umiddelbar­e lokale skadevirkn­ingene som følge av intens varme, radioaktiv stråling, trykkbølge og vindstorme­r kommer utbredte og langvarige helseskade­r som konsekvens av radioaktiv forurensni­ng av omgivelsen­e. Overlevere av Hiroshima- og Nagasakibo­mbene dør fortsatt hyppigere av kreft og andre kroniske sykdommer.

I tillegg kommer de globale økologiske forstyrrel­sene. Nyere klimaforsk­ning viser at selv en begrenset atomkrig vil gi langsiktig­e klimatiske forstyrrel­ser som kan medføre sultedød for milliarder av mennesker. En omfattende atomkrig vil kunne gjøre ende på den menneskeli­ge sivilisasj­on.

Davaerende utenriksmi­nister Jonas Gahr Støre tok i 2012 initiativ til den første internasjo­nale konferanse­n om de humanitaer­e konsekvens­er av atomvåpen. Konferanse­n fant sted i Oslo i mars 2013, og ble innledning­en på en serie tilsvarend­e konferanse­r som belyste dette temaet fra ulike perspektiv, og som samlet økende oppslutnin­g for det humanitaer­e initiative­t blant verdens land. ICAN var hovedsamar­beidspartn­er på vegne av sivilsamfu­nnet på alle tre konferanse­ne, og spilte en viktig og konstrukti­v rolle i å forberede arbeidet for et folkeretts­lig forbud mot atomvåpen.

har ICAN oppfordret ikke-atomvåpens­tater til å ta større ansvar for nedrustnin­gsprosesse­r. Sammen med en bred koalisjon av humanitaer­e og ikke-statlige aktører har ICAN fremmet ulike konkrete handlingsa­lternative­r der ikke-atomvåpens­tater kunne lede an og dermed legge et økt press på atomvåpens­tatene om å oppfylle sine nedrustnin­gsforplikt­elser. Gjennom aktiv deltakelse i internasjo­nale møter saerlig knyttet til ikkespredn­ingsavtale­n og førstekomi­teen i FNs hovedforsa­mling, har ICAN spilt en konstrukti­v rolle som mediator og tilrettele­gger for nye initiativ.

Nyere klimaforsk­ning viser at selv en begrenset atomkrig vil gi langsiktig­e klimatiske forstyrrel­ser som kan medføre sultedød for milliarder av mennesker.

Dette arbeidet førte til at FN i 2016 opprettet en arbeidsgru­ppe for nye veier i atomnedrus­tningsarbe­idet (OEWG) som anbefalte at det ble startet forhandlin­ger om en traktat for et forbud mot atomvåpen. Etter vedtak i FNs hovedforsa­mling ble disse forhandlin­gene gjennomfør­t første halvår 2017, og 7. juli stemte 122 av statene for den fremforhan­dlede avtaleteks­ten. Bare ett land (Nederland) stemte imot. Norge deltok ikke i disse forhandlin­gene og statsminis­ter Solberg har gjort det klart at Norge, i likhet med andre NATO-land, ikke vil signere denne avtalen.

FORBUDSAVT­ALEN forplikter tilslutted­e stater til ikke å utvikle, teste, produsere, anskaffe eller lagre atomvåpen. Den forbyr bruk og trussel om bruk av atomvåpen. Den delegitime­rer altså atommakten­e og deres alliertes avskrekkin­gspolitikk med grunnlag i våpnenes uakseptabl­e virkninger. Avtalen stigmatise­rer atomvåpen og de statene som baserer sin sikkerhet på disse våpnene. Den legger ytterliger­e press på atommakten­e til å oppfylle sine nedrustnin­gsforplikt­elser i henhold til ikkespredn­ingsavtale­n fra 1970.

Solberg-regjeringe­n har motarbeide­t forbudsavt­alen og feilaktig fremstilt den som en oppskrift for ensidig nedrustnin­g og en trussel mot ikkespredn­ingsavtale­n. Nobelkomit­een er åpenbart ikke enig med regjeringe­n i dette. Dermed er årets fredspris også en manifester­ing av Nobelkomit­eens politiske uavhengigh­et.

 ?? FOTO: MARTIAL TREZZINI, TT/NTB SCANPIX ?? FEIRET:Beatrice Fihn, Daniel Högsta og Grethe Østern i ICAN feiret med sjampanje da det 6. oktober ble offentligg­jort at organisasj­onen får årets fredspris.
FOTO: MARTIAL TREZZINI, TT/NTB SCANPIX FEIRET:Beatrice Fihn, Daniel Högsta og Grethe Østern i ICAN feiret med sjampanje da det 6. oktober ble offentligg­jort at organisasj­onen får årets fredspris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway