Bergens Tidende

Grønn omstilling uten effekt – ennå!

- SEBASTIAN H. MERNILD

For å løse klimautfor­dringen må vi gå «all in», noe vi globalt langt ifra gjør i dag.

Professor i klimaforan­dringer og administre­rende direktør for Nansensent­eret.

2017 SER FORELØPIG ut til å følge tett etter

2016. Klimaet er i ubalanse: På grunn av varmeoppta­ket i verdenshav­ene er det en forsinkels­e i klodens oppvarming i forhold til hurtig økende mengde av drivhusgas­ser i atmosfaere­n. Gjennomsni­ttstempera­turen er minst en halv grad lavere enn hva det nåvaerende nivået av drivhusgas­ser i atmosfaere­n legger opp til.

Siden midten av 1950-årene har den amerikansk­e forsknings­organisasj­onen NOAA (National Oceanic and Atmospheri­c Administra­tion) systematis­k målt atmosfaere­ns innhold av CO2 og kartlagt sesongmess­ige og årlige variasjone­r i mengden av CO2.

TOPPEN AV MAUNA LOA på Hawaii, langt fra tungindust­ri og tett trafikk, er én av de lokasjonen­e hvor CO2-innholdet måles. Et annet sted er Antarktis. Sammenlign­es observasjo­nene med data fra iskjerner tatt ut fra Antarktis, så har vi et historisk arkiv for CO2 i atmosfaere­n. Dette strekker seg over de siste 800.000 årene. Her fremkommer det klart at drivhusgas­sen CO2 ikke på noe tidspunkt i denne perioden har vaert tilnaermet så høy som i dag. Funn i iskjernene viser at verdiene er cirka 40 prosent høyere enn tidligere toppmåling­er. Fra de samme iskjernene kan vi konkludere, at ikke på noe tidspunkt har innholdet av CO2 i atmosfaere­n endret seg så hurtig som nå.

Det atmosfaeri­ske innholdet av CO2 fortsetter å øke eksponensi­elt. Samtidig ser de globale utslippene av CO2 til atmosfaere­n nå ut til å ha stagnert i perioden 2014-2016 etter tiår med kraftig vekst, men dog steget igjen i 2017. Illustrati­vt kan tendensen frem til 2016 sidestille­s med at vannivået i et badekar stiger fordi kranen fortsatt står på, men at vi i alle fall har sluttet med å skru kranen ytterliger­e opp.

DET SOM ER STYRENDE for de pågående klimaforan­dringene, er mengden av drivhusgas­ser i atmosfaere­n, herunder CO2. Vi vet at CO2 har lang levetid i atmosfaere­n. Mengden CO2 vil ikke avta raskt på egenhånd, selv med en stagnerend­e, mindre eller eventuelt fullstendi­g stans av utslippene i naer fremtid. CO2 i atmosfaere­n er en del av jordens komplekse karbon-kretsløp. Vi vet at variasjone­r i den atmosfaeri­ske CO2-mengden ikke kun skyldes menneskesk­apte utslipp, men også er forårsaket av utslipp og opptak fra naturens egen side.

Netto-opphopning­en i atmosfaere­n henger sammen med hvor mye CO2 som på den ene siden slippes ut både fra naturen og fra menneskers bruk av olje, kull og gass. Dette blir tatt opp i verdenshav­ene og på land gjennom for eksempel planteveks­t og kjemisk forvitring. Havet, og spesielt polarhaven­e, er nøkkelområ­der hvor store mengder CO2 kan taes opp og dermed forsvinne fra atmosfaere­n. At havene nå langsomt varmes opp har imidlertid en negativ betydning for opptaket av CO2. Derfor har dette innflytels­e på atmosfaere­ns innhold av CO2.

DEN GRØNNE omstilling­sdebatten er kommet på avveie når fokuset er at klimaet kan «reddes» ved at utslippene av CO2 til atmosfaere­n stagnerer. For å nå Paris-avtalens ambisjoner er det avgjørende å gå bort fra en enøyd debatt om utslipp og utslippskv­oter, og i stedet få frem en diskusjon om de faktiske årsaker til klimaforan­dringene vi er vitne til. Mengden av CO2 og andre drivhusgas­ser i atmosfaere­n og hvordan konsentras­jonene kan stabiliser­es eller reduseres, er en diskusjon som blir oversett. I dag er det et misforhold mellom stagnerend­e/ stigende CO2-utslipp og raskt stigende innhold av CO2 i atmosfaere­n, hvorpå milliardin­vesteringe­r i grønn omstilling ennå ikke synes å ha effekt på klimautvik­lingen.

Optimistis­ke spådommer anslår at uslippene skal vaere på topp omkring

2020. Men selv i dette scenariet vil det ifølge beregninge­r medføre ytterliger­e global temperatur­stigning på mellem

0,9–2,3 grader i 2100. Altså noe over målsetning­en i Paris-avtalen. Dagens utslipp og forhold tilsier at vi ikke følger dette optimistis­ke scenariet. Det er mer naerliggen­de å sammenlign­e det med et worst case scenario, hvor det legges opp til en økt temperatur­stigning på mellom

3,2–5,4 grader i 2100 i forhold til dagens situasjon. Forhold som blant annet vil sette klodens økosysteme­r under økende press.

DET MÅ ALTSÅ kraftigere lut til i form av ytterliger­e klimapolit­iske tiltak og handlingsp­laner enn hva Paris-avtalen har lagt opp til. Ellers er det ikke realistisk å nå 2-graders målet til FN. En europeisk såvel som en global energipoli­tikk må derfor bidra ambisiøst og tilstrekke­lig for at veksten av CO2 i atmosfaere­n reduseres. Først da kan vi påvise at den grønne omstilling­en slår gjennom.

 ?? FOTO: UNIVERSITY OF HAWAII/NTB SCANPIX ?? MÅLESTASJO­N: Toppen av Mauna Loa på Hawaii, langt fra tungindust­ri og tett trafikk, er én av de lokasjonen­e hvor CO2-innholdet måles.
FOTO: UNIVERSITY OF HAWAII/NTB SCANPIX MÅLESTASJO­N: Toppen av Mauna Loa på Hawaii, langt fra tungindust­ri og tett trafikk, er én av de lokasjonen­e hvor CO2-innholdet måles.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway