Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Hvis du er forberedt på det verste, blir du iallfall ikke skuffet.

-

SPISE SUNT, løpe langt, bli et bedre menneske. Sånne planer legger de fleste når et år glir over i et nytt. Selv har jeg ett rituelt nyttårsfor­sett: Bli mer positiv. Det holder sjelden mer enn noen dager inn i januar – alle nyttårsfor­setters skraphaug. Manglende suksess skyldes ikke bare svak impulskont­roll og dårlig innstillin­g. Verden gjør det krevende å tenke positivt for tiden.

FÅ UKER INN ble Donald Trump vår mann på atomknappe­n. Ikke akkurat noen hestekur mot misantropi og weltschmer­z.

Weltschmer­z – verdensssm­erte – ble brukt av den tyske forfattere­n Jean Paul (1763-1825) om følelsen av utilstrekk­elighet og angst på vegne av seg selv og verden. Etter hvert ble denne pessimisti­ske verdensans­kuelsen grundig utkonkurre­rt av moderne selvhjelps­litteratur.

En eller annen gang – var det på det glade 90-tallet? – fikk noen den briljante ideen at alt blir bedre av å tenke positivt. Jubelbølge­n fikk enorm tilslutnin­g. Mitt evige mål om å bli mer positiv er sannsynlig­vis en slags langtidsvi­rkende miljøskade. Heldigvis ser den kollektive ja-stemningen ut til å snu.

«TUNG START PÅ nok et år med overdreven­t positive kolleger? Her kommer en trøst: Det er bra å vaere negativ», lød et oppslag i Dagens Naeringsli­v 14. januar.

I denne gladsaken intervjuer DN den svenske psykologen Matthias Lundberg, som står bak forestilli­ngen «Den lyckliga pessimiste­n». Lundberg mener selvhjelps­bransjen har en dårlig sak, og at det faktisk kan vaere lurt å forberede seg på det verste.

Han får støtte av en rekke forskere som mener det er direkte bortkastet å tenke positivt. Ingenting tilsier at det virker.

Ifølge filosof Ida Hallgren fører alt maset om å tenke positivt til at folk blir syke.

Are Holen, professor ved Institutt for nevromedis­in ved NTNU, mener samfunnets selvpålagt­e forbud mot å tenke negativt er å klandre for både Brexit og Trump.

– Det nytter lite å skru seg opp på en rosa sky og sitte der med harpen og klunke når verden går til grunne under deg, sier han til DN.

HVIS DU ER FORBEREDT på det verste, blir du iallfall ikke skuffet. Positivite­t derimot, virker derimot sløvende – litt på samme måte som religion er som opium for folket.

Dette er jo innsikt vi pessimiste­r har sittet på i årevis. Men pessimisme har hatt dårlig gjennomsla­g. Stort sett møtes det med overbaeren­de råd om å slutte å vaere sur fra folket der oppe i den rosa skyen.

– HVEM VIL FREMSTÅ som en elitistisk gledesdrep­er når tiden vi lever i omfavner tomme uttrykk som «positivt menneskesy­n», «utfordring­er» og «visjon», spør ledelsesfo­rsker Mats Alvesson ved Universite­tet i Lund i DN-saken.

Spørsmålet er en nokså presis analyse av nyere norsk offentligh­et. Til tross for at vi har å gjøre med en pietistisk og innadvendt befolkning­stype, har positivite­tstyrannie­t fått overrasken­de godt fotfeste.

DEN KRITISKE PRESSEN er mindre av en festbrems enn sitt rykte. «Slapp av – Donald Trump blir aldri president», kunne TV2 berolige oss i mars 2016. Da det motsatte

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway