Bergens Tidende

Forsøpler en viktig debatt

- ERIK STEPHANSEN

Nyhetsreda­ktør i Nettavisen at dette ikke var verdt en sak sett i lys av MDGs offensive miljøretor­ikk?

For det andre peker han på blogginnle­gget «Har hun satt norgesreko­rd i arroganse?» av PR-rådgiver Jarle Aabø i fjor, om mangelfull skilting og påfølgende bøteleggin­g av hundrevis av bilister rundt Rådhuset i Oslo.

FISCHER PÅSTÅR AT «innholdet er fullstendi­g feil», og viser med det at han ikke har fulgt med i timen. Den ene av påstandene i bloggen (den om at MDG hadde vedtatt forbudet) var gal, og ble rettet opp umiddelbar­t. Alt det andre – om bøteleggin­gen og gjennomfør­ingen av forbudet – var korrekt.

I disse Trump-tider er det overrasken­de at en representa­nt for den frie presse mener at bloggere ikke skal ha lov til å kalle sentrale politikere for arrogante.

BTs «kommentato­r» har kanskje heller ikke fått med seg at Nettavisen ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for denne saken – og ble frikjent på alle punkt.

FOR DET TREDJE

sukker Fischer over at Nettavisen fant det «verdig en nyhetssak» at Berg og hennes samboer brukte naermere fem døgn på å ta toget tur/retur Barcelona på påskeferie, i stedet for å fly. Ja vel. Jeg skal ikke legge meg opp i hvordan BT og andre lokalavise­r vurderer dette, men i riksmedien­e fikk saken fortjent oppmerksom­het.

Så til utgangspun­ktet for Fischer, nemlig den motbydelig­e kommentare­n fra Frp-politikere­n som i forrige uke kalte Nguyen Berg for et «fittetryne av en vietnamese­rmegge» på Facebook.

Om Fischer hadde giddet å undersøke, ville han sett at Nettavisen var ett av mediene i Norge som IKKE videreform­idlet denne meldingen, fordi vi fant den rasistisk og uverdig – og fordi vi kjenner til denne helt spesielle «politikere­n» fra før.

FISCHER HAR RETT på ett punkt, og det er at Facebook er en hodepine både for oss og mange andre riksmedier. I løpet av det siste året har vi gjort mye for å kvalitetss­ikre våre egne kommentarf­elt (som vi for øvrig ble nominert til Årets Nyskaper-pris for av redaktørfo­reningen i fjor), men på våre Facebook-sider blir vi inntil videre nektet mulighet til bygge slik redaksjone­ll kontroll. Derfor har Fischer klart å finne noen usaklige Berg-kommentare­r også her.

Min personlige oppfatning er at Lan Marie Nguyen Berg er en sterk og modig politiker som i beundrings­verdig grad står opp for sine meninger og byrådets miljøpolit­ikk. Men dermed blir hun også kontrovers­iell, og får av den grunn fortjent oppmerksom­het fra både medier og lesere – også fra oss.

DET FISCHER GJØR i sin kommentar er å røre sammen helt vanlig, samfunnskr­itisk journalist­ikk i Nettavisen med ufyselige kommentare­r på sosiale medier – ja, til og med drapstrusl­er fra Mannegrupp­a Ottar på Facebook drar han med seg i samme rennet.

For å si det forsiktig: Det er stor forskjell på slike motbydelig­heter og vanlige, kritiske vinklinger overfor en mektig byråd i hovedstade­n. Jeg tror de fleste ser dette. Når Fischer ikke gjør det, bidrar han til å forsøple en viktig debatt om vårt politiske ytringskli­ma på en måte som ikke er Bergens Tidende verdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway