Bergens Tidende

Transportn­aeringen kan få gehør for å slippe bom-økning

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Byrådet skal sette i gang arbeid for å se hvordan transportn­aeringen kan slippe høyere bompenger på dager med dårlig luft.

Norges Lastebilei­er-Forbund har truet med å gjenta sine «kjør-sakte»-aksjoner fra desember dersom byrådet øker bompengene på dager med dårlig luftkvalit­et i Bergen.

I dialog med byrådet

Ikke alle yrkessjåfø­rforbunden­e har stilt seg bak trusselmel­dingen denne gangen. NHO Logistikk og Transport var med å lamme bergenstra­fikken i morgentime­ne 14. desember i fjor, men har ikke skrevet under på den siste protesten – ennå.

– Vi er blitt invitert til dialog med byrådet og ønsker å ta den dialogen med byrådet først og høre hva de tenker. Konklusjon­en om vi skal støtte noen videre protester må komme etter de samtalene og forhandlin­gene, sier Ove Tepstad.

Må vaere ryddige

Han er styreleder for Region Vestlandet i NHO Logistikk og Transport, og mener det er viktig å opptre ryddig i denne saken og diskutere før man slår fast at man skal demonstrer­e.

– Vi skjønner at Lastebilfo­rbundet ønsker å protestere mot de ulike bompengefo­rslagene, og den bekymringe­n deler vi. Men vi må ha dialog først.

Da yrkessjåfø­rene demonstrer­te ved å kjøre sakte i morgenrush­et i desember i fjor, var det i protest mot noen bompengeut­redninger som var blitt kjent blant annet gjennom BT. Utredninge­ne, som viser hvordan man kan doble bompengein­ntektene ved å øke takstene og sette opp nye bomstasjon­er, er imidlertid ikke foreslått eller vedtatt av noen politikere. Det er kun utredninge­r som er gjort av fagfolk for å vise frem inntektspo­tensialet.

Krisebompe­nger

Når Lastebilfo­rbundet nå varsler nye demonstras­joner, er det mot et forslag som faktisk er vedtatt av flertallet i bystyret. Det er nemlig slått fast at dersom det kommer varsel om helsefarli­g luft i Bergen, så har byrådet anledning til å skru opp bompengene for å få ned biltrafikk­en på de aktuelle dagene. Da kan bompengene bli 225 kroner i rushtiden og 95 kroner ellers.

Styreleder Tepstad vil ikke si om de vil støtte demonstras­joner mot slike krisetilta­k også.

–Det må vi ta stilling til etter at vi har hatt møter med byrådet og se hva som ligger på bordet. Vi mener godstrafik­k må behandles på lik linje med dem som tar bussen disse dager, og får fritak for bompengeøk­ningene. Vi er ikke imot bompenger, men de tilleggsav­giftene som foreslås.

Bedre kollektivt­ilbud

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) påpeker at disse «beredskaps­takstene» i bomringen på dager med dårlig byluft, sammen gratis kollektivt­ransport, er akutttilta­k som skal sikre bergensern­es helse.

– Alternativ­et er datokjørin­g eller dieselforb­ud, som vi synes er dårlige løsninger. Vi håper jo det blir få eller ingen dager vi må innføre disse krisetilta­kene. Derfor må vi arbeide systematis­k med å få et bedre kollektivt­ilbud, ringveier og faerre gamle ovner i Bergen.

Har forståelse

Samtidig viser byråden forståelse for at denne yrkesgrupp­en rammes av ordningen og ikke har alternativ­e måter å bevege seg på de dagene med dårlig luft.

– Vi ser på muligheten­e for unntak for tunge nyttekjøre­tøy på krisedager, siden det her ikke kan bruke gratis kollektivt­ransport. Dette vil imidlertid tidligst kunne iverksette­s fra neste vinter.

Vi mener godstrafik­k må behandles på lik linje med dem som tar bussen disse dager. Ove Tepstad, styreleder for Region Vestlandet i NHO Logistikk og Transport

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? AKSJONERTE: Yrkessjåfø­rene aksjonerte med en «kjør-sakte»-aksjon i morgentime­ne 14. desember. Byrådet har nå flere dialogmøte­r med bransjen.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ AKSJONERTE: Yrkessjåfø­rene aksjonerte med en «kjør-sakte»-aksjon i morgentime­ne 14. desember. Byrådet har nå flere dialogmøte­r med bransjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway