Bergens Tidende

– Det er umulig ikke å bli påvirket av dette bildet

- ADRIAN BROCH JENSEN adrian.jensen@bt.no

Bergensfot­ograf KateMonica Myrmellom er juryens favoritt i Norges største fotokonkur­ranse. – Jeg trenger mørke og morbiditet, sier hun.

Hun stakk av med den høyeste poengsumme­n av de 158 fagfotogra­fene som deltok lørdag på den årlige konkurrans­en i regi av Norges Fotograffo­rbund (NFF).

Bergensfot­ografen KateMonica Myrmellom var i år den eneste som fikk juryens gullmedalj­e, med 95 av 100 mulige poeng.

– Alle i juryen gir poengsum mellom null og hundre til hvert fotografi, så regnes gjennomsni­ttet ut. Myrmellom gjorde det altså veldig sterkt, sier juryforman­n Jens Eldøy.

I år rangerte juryen 627 arbeider til sammen. I tillegg til gullmedalj­e, vant Myrmelloms foto i kategorien Årets gruppebild­e.

Surrealist­isk og uperfekt

«Bildet har en fabelaktig komposisjo­n og et surrealist­isk, drømmende uttrykk. Det er både perfekt og uperfekt, og det uperfekte gjør det bedre», skriver juryen i sin begrunnels­e.

– Hun har full kontroll over de tekniske aspektene, og klarer samtidig å mane frem en rekke følelser og tanker hos den som ser på bildet. Det er umulig ikke å bli påvirket av det, sier Eldøy.

Myrmellom selv hadde ikke mulighet til å stille opp, og da BT tar kontakt søndag har hun ennå ikke fått med seg juryens begrunnels­e.

– Oi, det her var veldig fine ord! Jeg er helt enig med juryen, sier hun og ler.

Babybilder og blodbad

Midt i forklaring­en rundt prosessen bak bildet, stopper hun opp for å innrømme at hun egentlig ikke er noe flink til å snakke om egne bilder.

– Jeg pleier heller ikke å planlegge motivene mine så lang tid i forkant. Tematikken og komposisjo­nene blir til mens jeg fotografer­er, og får jeg først et par ideer avler det en rekke nye.

Det er imidlertid én ting som alltid holder seg konstant i arbeidet hennes – vekslingen mellom det lyse, søte og det mørke, morbide.

– Jeg elsker å fotografer­e babyer, men jeg trenger også mørk og morbid tematikk. Flere av bildeserie­ne mine er ganske groteske og blodige, sier Myrmellom.

Elsker å vaere skumle

Til vanlig bruker hun døtrene sine som modeller.

– De synes ikke det er skummelt å vaere med på alle de groteske bildene da?

– Nei, er du gal. De elsker det!

Bergensfot­ograf Siw Edvardsen gjorde det også sterkt under lørdagens konkurrans­e, og fikk til seg bronsemeda­ljer for sine to fotografie­r «Adelén» og «Eline».

Juryforman­n i NFF, Jens Eldøy, skryter av både henne og fagmiljøet hun er en del av.

– Edvardsen er en eksponent for den solide bergenstra­disjonen. Byen har et eksepsjone­lt godt fagmiljø der fotografer som Hans Jørgen Brun og Kay Berg har vaert sentrale. Edvardsen utmerker seg stadig , sier Eldøy.

 ??  ?? GULLVINNER: Bildet «Eat, pray, love» vant over 626 bidrag fra fagfotogra­fer over hele landet.
GULLVINNER: Bildet «Eat, pray, love» vant over 626 bidrag fra fagfotogra­fer over hele landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway